Cenová hladina vo Francúzsku v októbri stúpla o 0,4 %

Francúzsky štatistický úrad odhaduje, že ceny energií v októbri oproti rovnakému mesiacu vlaňajška stúpli o 0,8 %, ale potraviny o 0,1 % zlacneli a spomalil sa medziročný rast cien služieb.

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v októbri podľa predbežného odhadu štatistického úradu krajiny INSEE medziročne posilnili o 0,4 percenta, čiže rovnakým tempom ako v septembri. Úrad totiž odhaduje, že ceny energií v októbri oproti rovnakému mesiacu vlaňajška stúpli o 0,8 percenta, ale potraviny o 0,1 percenta zlacneli a spomalil sa medziročný rast cien služieb. INSEE o tom informoval v piatok na svojej internetovej stránke.

Medzimesačne sa celková hladina spotrebiteľských cien vo Francúzsku v októbri podľa predbežného odhadu nezmenila, po tom ako v septembri o 0,2 percenta klesla. Štatistický úrad krajiny odhaduje, že ceny energií v októbri posilnili, ale výrazne oslabili ceny priemyselných tovarov. Celková cenová hladina vo Francúzsku podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) v októbri podľa predbežného odhadu medziročne stúpla o 0,5 percenta. Medzimesačne sa ceny podľa tejto metodiky nezmenili.

Súvisiace články

Aktuálne správy