Inflácia vo Francúzsku zostala v októbri na septembrovej úrovni

Medziročná miera inflácie vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, zostala v októbri na septembrovej úrovni. Vyplýva to z rýchleho odhadu štatistického úradu Insee, ktorý dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa Insee sa index spotrebiteľských cien vo Francúzsku v októbri zvýšil medziročne o 0,4 %, rovnako ako v septembri. Analytikov však tento výsledok sklamal, očakávali totiž aspoň mierne zrýchlenie tempa rastu spotrebiteľských cien tento mesiac, na 0,5 %.
Na druhej strane, miera inflácie v krajine je najvyššia od októbra 2014, keď dosiahla 0,5 %.
Inflácia zostala na septembrovej úrovni aj keď ceny energií ožili, ale ceny potravín klesli a rast cien služieb sa spomalil, a to zabrzdilo zrýchlenie inflácie.
Aj v medzimesačnom porovnaní ceny tovarov a služieb vo Francúzsku boli v októbri rovnaké ako v septembri, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že sa zvýšia o 0,2 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje na základe jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v októbri vzrástol medziročne o 0,5 %, tak ako v septembri, a medzimesačne stagnoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy