Nálada v ekonomike sa v októbri takmer nezmenila

Hodnota indikátora sa v októbri znížila o 0,1 bodu na 102,9 bodu.

Nálada v slovenskej ekonomike sa v októbri nepatrne zhoršila. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu sa v októbri znížil o 0,1 bodu na 102,9 bodu. Priaznivý vývoj v službách a medzi spotrebiteľmi bol podľa úradu tlmený nepriaznivým vývojom v priemysle, stavebníctve a obchode. Aktuálne indikátor prevyšuje hodnotu rovnakého obdobia minulého roka o 1,2 bodu a za úrovňou dlhodobého priemeru zaostáva rovnako o 1,2 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle sa v októbri oproti septembru znížil o 6,7 bodu na mínus 0,7 bodu, čím sa dostal opäť pod hranicu dlhodobého priemeru. Vývoj indikátora ovplyvnil hlavne očakávaný pokles produkcie na najbližšie tri mesiace. V októbri indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 2,5 bodu na mínus 14,5 bodu vplyvom nepriaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 12,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode s hodnotou 17,3 bodu klesol v októbri v porovnaní so septembrom o jeden percentuálny bod, a to vplyvom negatívneho hodnotenia očakávaných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách aj v októbri naďalej rástol, jeho hodnota 17 bodov sa v porovnaní so septembrom zvýšila o päť percentuálnych bodov. Vývoj indikátora bol ovplyvnený pozitívnymi hodnoteniami podnikateľskej situácie a dopytu za posledné tri mesiace, pričom očakávaný dopyt respondenti hodnotili negatívnejšie.

Spotrebiteľská atmosféra sa v októbri opäť zlepšila. Po náraste o 0,4 bodu v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery s hodnotou mínus 4,7 bodu dosiahol najpriaznivejšiu hodnotu od februára 2008. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 5,2 bodu vyšší ako v rovnakom období minulého roka a prevyšoval dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy