Šéf ESM K. Regling nepovažuje odpis gréckeho dlhu v tejto chvíli za potrebný

Šéf Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), takzvaného eurovalu, Klaus Regling nepovažuje odpis gréckeho dlhu v súčasnosti za potrebný. Informovala o tom agentúra DPA.
„Krajina aktuálne nemá žiadne problémy s dlhom,“ uviedol Regling v stredu (26. 10.) večer pred novinármi. „Výška dlhu na úrovni 180 % hrubého domáceho produktu nie je veľmi relevantná, keďže sa z neho musí platiť úrok len 1 %.“ Z dlhodobého hľadiska však môže byť situácia iná.
Medzinárodný menový fond (MMF) a Nemecko majú odlišné názory na udržateľnosť gréckeho dlhu a či Atény potrebujú ďalšie zníženie dlhovej záťaže už teraz. Grécko je od roku 2010 závislé od finančnej podpory medzinárodných veriteľov. Vlani v lete sa Atény po dramatických rokovaniach dohodli na treťom záchrannom balíku v celkovej hodnote až 86 miliárd eur. Výmenou za pomoc prisľúbili realizáciu rozsiahlych reforiem.
Regling považuje za zmysluplné, aby sa MMF zatiaľ naďalej podieľal na pomoci Grécku. „Čo sa stane o desať rokov je iná otázka.“
Reglinga znepokojuje, že portugalská vláda socialistického premiéra Antónia Costu oslabuje časť reforiem. Lisabon výrazne zmiernil úsporné opatrenia prijaté predchádzajúcou vládou. Portugalsko tým ohrozuje svoju konkurencieschopnosť, varoval šéf eurovalu.

Súvisiace články

Aktuálne správy