EÚ je dnes na 66 % závislá od mimoeurópskych energetických zdrojov

Európska únia (EÚ) je v súčasnosti na 66 % závislá od mimoeurópskych energetických zdrojov, vynakladá na energie približne 1 miliardu eur denne. Uviedol to dnes v Bratislave v úvodnom príhovore predseda skupiny „Iné záujmy“ Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV) Luca Jahier za účasti podpredsedu Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča na konferencii Úloha občianskej spoločnosti v Energetickej únii.
„Je teda rozhodujúce, aby sme viac investovali do výskumu a vývoja obnoviteľných zdrojov energie, akumulácie energie a integrácie trhov. Musíme sa sústrediť na zvýšenie európskej energetickej nezávislosti, a to rýchlo,“ podčiarkol.
Energetika je podľa jeho slov úzko prepojená s politikou. „Niektoré krajiny oblasť energetiky totiž jednoznačne využívajú na dosiahnutie politického vplyvu,“ upozornil.
Realitou však podľa neho je, že európsky podiel na celosvetovom HDP by mal v najbližších rokoch klesnúť z dnešných 25 % na 15 %. „Podobne sa do roku 2020 náš podiel na svetovej populácii zníži na 4 %. Pri rozhodovaní o energetickej bezpečnosti a v našich vzťahoch so susedmi budeme teda musieť byť veľmi strategickí,“ doplnil.
„Mali by sme napríklad viac investovať do našich severoafrických susedov a ich dodávok plynu? Mali by sme zriadiť nový európsky fond pre udržateľnú energetiku? Nech sa rozhodneme akokoľvek, realitou je, že hospodársky a geopolitický význam Európy v celosvetovom meradle klesá,“ dodal Jahier.
Témami konferencie sú Energetická bezpečnosť a efektívne dodávky elektrickej energie, účinné riadenie prechodu na obnoviteľné zdroje energie, Energetická únia s výhľadovou politikou v oblasti zmeny klímy, spôsoby, ako môže energetická politika viesť k celoštátnemu a regionálnemu rozvoju, ochrana spotrebiteľov, náklady na energiu a ceny, udržateľný rast a vytváranie pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy