Summit s Kanadou vo štvrtok je stále možný

Summit s Kanadou vo štvrtok je stále možný, ale Belgičania sa musia sami vyjadriť, nikto nerozhodne za nich. Na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu to dnes v súvislosti s obchodnou dohodou s Kanadou (CETA) vyhlásil predseda Európskej rady Donald Tusk.
Európskym inštitúciám aj Kanade sa poďakoval za trpezlivosť pri rokovaniach o CETA a vyjadril nádej, že „Belgicko potvrdí svoju povesť majstra v dosahovaní kompromisov a podarí sa mu dosiahnuť podpis CETA“.
Tusk v EP sumarizoval minulotýždňový summit únijných lídrov v Bruseli. „Bol prvý tohtoročný summit, ktorý nebol krízový,“ uviedol predseda Európskej rady.
K výstupom summitu sa v EP vyjadril aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Ten verí, že sa belgickej federálnej vláde a Valónsku dnes podarí dosiahnuť dohodu. Podľa Junckera je dôležité, aby Belgicko dohodu CETA podpísalo, dátum podpisu je pre neho druhoradý. „CETA je mimoriadne dôležitá zmluva,“ vyhlásil na pôde EP.
Juncker apeloval na Holandsko, aby si uvedomilo dôležitosť asociačnej dohody s Ukrajinou, ktorú zablokovalo holandské referendum o tejto otázke. Juncker i Tusk vyzvali holandských zákonodarcov, aby sa pokúsili nájsť riešenie prijateľné pre členské štáty aj Ukrajinu. Ostatné štáty únie už dohodu ratifikovali.
Asociačnú dohodu zablokovalo referendum, v ktorom sa holandskí voliči postavili proti nej. Aj keď bol plebiscit nezáväzný, premiér Mark Rutte avizoval, že výsledok hlasovania bude rešpektovať. Referendom sa bude zaoberať holandský parlament.
Kritikou na výsledky summitu lídrov v Bruseli nešetril europoslanec Manfred Weber, predseda Európskej ľudovej strany. Podľa Webera má Európska rada na starosti strategické smerovanie únie, ale v súčasnosti skôr spôsobuje chaos. Únijných lídrov káral za to, že neprijali tvrdšie kroky proti Rusku.
Predseda skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) Gianni Pittella zasa Tuskovi vyčítal, že síce presadzuje humanitárnu pomoc obyvateľom sýrskeho Aleppa, ale chýbajú konkrétne činy. Vyzýval na zastavenie masakrov v meste.
Podľa predsedu Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) Syeda Kamalla ukázala EÚ na summite slabosť a nerozhodnosť. „Únijným lídrom sa nepodarilo pokročiť vpred, pretože sú odtrhnutí od bežných ľudí; keď im neodpovedajú na bežné otázky, voliči hľadajú oporu v extrémistických stranách,“ skonštatoval Kamall. V súvislosti s Ruskom vyjadril názor, že lídri v Bruseli mali voči nemu prijať sankcie.

Súvisiace články

Aktuálne správy