Bábka v rukách oligarchov: Nákup politikov ako prostriedok na dosiahnutie svojho cieľa

, theusualroutine;rozhlas.cz Foto: SITA/AP

Nedávno sa Hillary Clintonová zúčastnili finančnej zbierky, kde sa podarilo vybrať 100 000 dolárov. Hostiteľom nebol nikto iný ako Lynn Forester de Rothschild, prominentná newyorská podnikateľka a podporovateľka Clintonovej.

Banková dynastia Rothschildovcov je rodinná línia roky obviňovaná z toho, že ťahá za politické nitky mnohými vládami prostredníctvom kontroly rôznych ekonomických systémov po celom svete. Historicky sa zozbieralo dostatok dôkazov na preukázanie skutočnosti,  že rodina využila svoje rozsiahle imanie na ovládnutie politického aparátu početných národov, zvrhnutie režimov dostalo ich ekonomiky na kolená.

Hoci rodina Rothschildovcov svoj verejný profil minimalizuje, stále má významné obchodné operácie v širokom spektre odvetví. Aj keď na zozname Forbes nenájdete jediného zástupcu tejto rodiny, odhaduje sa, že  spravujú imanie v hodnote jedného bilióna dolárov v aktívach po celom svete, kde môžu mať extrémne silnú pozíciu od geopolitického po ekonomické spektrum, čo mnohí vnímajú ako skrytú manipuláciu.

V marci projekt WikiLeaks pri prehľade archívov emailovej komunikácie Clintonovej našiel náznaky o úzkom vzťahu s neslávne známou rodinou. Táto korešpondencia dáva zatiaľ najväčšiu možnosť nahliadnuť do pozadia, ako rodina Rothschildovcov pracuje v zákulisí, aby využila svoj obrovský vplyv, aby postúpila geopolitický program pomocou nákupu politikov ako prostriedok na dosiahnutie svojho cieľa.

V rovnaký deň ako sa usporiadala zbierka Rothschild fundraiser, Maureen White a Steven Rattner, dvaja významní demokratickí charitatívci tiež vyzbierali šesťmiestnu sumu pre Clintonovú, teda minimálne 100 000 dolárov, ako napísal The Wall Street Journal.

Dôkazy, že politici sú na predaj, priniesla aj štúdia z Princeton University. Tá priniesla odhalenie, že USA nie je republika ani demokracia, ale skôr oligarchia. Oligarchia ako forma vlády, ktorej sila sa sústredí v rukách malého počtu elít spoločnosti.

Vládnuca trieda politikov sú neúprimní jedinci, nie sú to jednoduchí zástupcovia ľudu. Sú tam vďaka záujmu miliardových oligarchov, ktorí im financujú ich politickú avantúru. Postupne sa odhaľuje politický systém, ktorému jasne chýba legitimita.

Hillary Clintonová  sa prezentuje ako politik, ktorý sa zaujíma o potreby robotníckej triedy. Nečudo, keď vidíte milióny Američanov, ako ventilujú svoju nespokojnosť. Stredná trieda chudobnie a v predvolebnej kampani to dáva hlasno najavo. "Veľká časť Američanov v posledných 20 rokoch zápasí so stagnáciou alebo poklesom miezd," hovorí Jacob Kirkegaard z washingtonského Petersonovho inštitútu medzinárodnej ekonomiky.

"Americký sen o tom, že vďaka tvrdej práci sa vám bude dariť lepšie, pre časť spoločnosti prestal fungovať. Ľudia majú pocit, že nemajú prístup k prostriedkom, ktoré v Amerike potrebujete k úspechu. V USA je extrémne dôležité vzdelanie. Existujú obrovské rozdiely v príjmoch medzi vysokoškolsky vzdelanými ľuďmi a tými, ktorí nedokončia ani strednú školu," vysvetľuje ekonóm a dopĺňa. "Problém je ale to, že náklady na vzdelanie dramaticky narástli. Ak nie ste zo zaistenej rodiny alebo nie ste ochotní sa zadlžiť, vaše vyhliadky na štúdium sú veľmi obmedzené. Preto má veľa ľudí pocit, že ide rast a úspech americkej ekonomiky úplne mimo nich." Kirkegaard zároveň varuje, že nespokojnosť voličov radikalizuje.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy