Podmienky pre nezamestnaných sa majú sprísniť

Obmedziť by sa mala možnosť zárobkovej činnosti pre nezamestnaných evidovaných na úrade práce.

Podmienky evidencie uchádzačov o zamestnanie na úradoch práce sa majú sprísniť. Ak nezamestnaný predčasne opakovane skončí do jedného mesiaca zamestnanie sprostredkované úradom práce, pol roka sa nebude môcť vrátiť do evidencie uchádzačov o prácu. Takýto návrh, ktorý má byť súčasťou novely zákona o službách zamestnanosti, v stredu predstavil štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Branislav Ondruš.

Obmedziť by sa mala aj možnosť zárobkovej činnosti pre nezamestnaných evidovaných na úrade práce. V súčasnosti totiž môže evidovaný nezamestnaný zarobiť v hrubom 148,57 eura bez toho, aby bol vylúčený z evidencie nezamestnaných. Rezort práce a sociálnych vecí chce evidovaným nezamestnaným zakázať prácu v pracovnom pomere a obmedziť prácu na dohodu na najviac 40 dní v roku. Evidovaný nezamestnaný tiež nebude môcť popri evidencii na úrade práce pracovať u zamestnávateľa, u ktorého si zarábal pred zaradením do evidencie nezamestnaných.

Ministerstvo práce chce tiež nezamestnaným zakázať prácu popri zotrvaní v evidencii úradov práce u zamestnávateľa, ktorý nezamestnaného v rámci výberového konania organizovaného úradom práce odmietol vziať do práce počas predošlých šiestich mesiacov. Hranica príjmu zo zárobkovej činnosti, do ktorej bude môcť nezamestnaný zotrvať v evidencii úradu práce, má zostať na úrovni 75 % zo sumy životného minima, čo je v súčasnosti 148,57 eura.

Nezamestnaní budú mať jednoznačnú povinnosť nahlasovať úradu práce vykonávanie zárobkovej činnosti predložením dohody najneskôr deň pred nástupom do práce a následne preukázať príjem z tejto dohody. Ak toto nezamestnaný nedodrží, bude vyradený z evidencie. Dôvodom na vyradenie z evidencie úradu práce má byť aj odmietnutie ponuky na účasť na aktívnom opatrení trhu práce bez vážnych dôvodov. Zrušiť sa má aj súbeh zárobkovej činnosti a vykonávania absolventskej praxe alebo aktivačných prác.

Súvisiace články

Aktuálne správy