Nadnárodné firmy budú daňovým úradom v EÚ poskytovať správu o podnikaní

Nadnárodné spoločnosti by mali daňovým úradom v členských krajinách EÚ každoročne poskytovať správu s bližšími informáciami o svojom podnikaní. Vyplýva to z novely zákona o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní, o ktorej by dnes mala rokovať vláda.


Správa by mala obsahovať napríklad údaje o výnosoch, zisku alebo strate pred zdanením, zaplatenej dani z príjmov, zamestnancoch či majetku firmy za každý štát, v ktorom nadnárodná skupina pôsobí. "Cieľom predkladaného návrhu zákona je zabezpečiť komplexnú a účinnú administratívnu spoluprácu medzi daňovými správami rozšírením o ďalší typ povinnej automatickej výmeny informácií," približuje predkladateľ návrhu, ministerstvo financií. Spomínané informácie budú slúžiť na účely správy daní a nebudú zverejňované.

Téma tzv. inteligentnej energetiky je jednou z priorít Energetickej únie a Slovensko v nej výrazne zaostáva. Uviedlo to ministerstvo hospodárstva v návrhu Koncepcie inteligentného priemyslu pre Slovensko, ktorý by mal tiež prerokovať vládny kabinet. Inteligentná energetika podľa dokumentu spája potreby koncepčného riešenia zapojenia inteligentných technológií na strane výroby a spotreby.
Červený Kláštor získa štatút kúpeľného miesta. Návrh vládneho nariadenia s týmto obsahom dnes na vládu predkladá minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Prírodné liečebné kúpele boli v severoslovenskej obci zriadené v roku 2012. Poskytujú ústavnú kúpeľnú starostlivosť pre dospelých pacientov trpiacich kožnými chorobami, netuberkulóznymi ochoreniami dýchacích ciest, chorobami z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, duševnými chorobami, chorobami z povolania a onkologickými chorobami.

Ministri posúdia aj Akčný plán ochrany práv osôb patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám na roky 2016 – 2020, ktorý vznikol pod gesciou Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny. Jeho cieľom je zabezpečiť efektívny, prehľadný a spoľahlivý systém ochrany a podpory práv príslušníkov národnostných menšín a etnických skupín vrátane posilnenia jeho inštitucionálneho zabezpečenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy