Dôchodky od budúceho roka vzrastú minimálne o 2%

Dôchodky na Slovensku od budúceho roka vzrastú najmenej o 2 % z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.
„V záujme toho, aby sa zabezpečilo zvyšovanie dôchodkových dávok v istej primeranej a dôchodcovskou verejnosťou akceptovateľnejšej sume, sa pevná suma zvýšenia v roku 2017 určí najmenej ako 2 % z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku,“ uviedlo v novele ministerstvo práce. Ak by sa zachoval súčasný stav, pevná suma zvýšenia nekráteného starobného dôchodku by bola 1,40 eura. Schválením novely dôchodky budúci rok vzrastú o 8,20 eura.
Novelou sa zvýši aj maximálny vymeriavací základ na platenie poistného, a to z päťnásobku na sedemnásobok. Ide o zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti, garančné poistenie a na platenie poistného do rezervného fondu solidarity. Zvýši sa tiež denný vymeriavací základ na určenie výšky nemocenských dávok, teda nemocenského, materského, ošetrovného a vyrovnávacej dávky.

Súvisiace články

Aktuálne správy