Obrí obchod s AT&T môže viesť k zmene majiteľa CME

Analytik Wunderlich Securities Matthew Harrigan tvrdí, že vlastníctvo podielov v stredoeurópskych televíziách nebude pre nového vlastníka AT&T také opodstatnené, ako to bolo v prípade Time Warner. Majiteľa by tak mohla zmeniť aj televízia Markíza.

Prevzatie mediálnej spoločnosti Time Warner Inc. americkou telekomunikačnou firmou AT&T môže viesť k zmene majiteľa stredoeurópskych aktív skupiny Time Warner, ktorých súčasťou je okrem iného aj slovenská televízia Markíza. Myslí si to analytik spoločnosti Wunderlich Securities Matthew Harrigan. Time Warner pôsobí v stredoeurópskom mediálnom priestore prostredníctvom podielu v skupine CME, ktorá okrem Slovenska vlastní televízne stanice v Bulharsku, Chorvátsku, Českej republike, Rumunsku a v Slovinsku.

„Kontrola CME je pre nového vlastníka AT&T menej konzekventnou, ako bola v prípade Time Warner,“ cituje Harrigana portál The Hollywood Reporter. O záujemcov o kúpu CME by pritom zrejme núdza nebola. Už počas uplynulých rokov médiá špekulovali o tom, že CME možno bude rozpredávať svoje aktíva v regióne rôznym skupinám, od investičnej skupiny Penta Investments, cez českých boháčov Pavla Tykača, Jana Dienstla spolu s Petrom Kellnerom. V súvislosti s televíziou Nova sa spomínali aj Andrej Babiš a jeho skupina MAFRA, či Daniel Křetinský so skupinou J&T. Nič z týchto informácií sa však nepotvrdilo, žiadne dohody sa neprijali.

Sám Harrigan však vo svojej správe spomína medializovaný údajný záujem Penty ešte z roku 2013, aj vzhľadom na jej súčasné aktivity v mediálnom biznise. Analytik však hovorí ako o potenciálnom kupcovi aj o Scripps Networks Interactive, ktorá vlastní poľského televízneho giganta TVN. Harrigan však zároveň dodáva, že CME by mohla taktiež rozpredať svoje aktíva v jednotlivých krajinách lokálnym mediálnym skupinám.

Obe spoločnosti, AT&T a Time Warner, informovali o dohode na prevzatí Time Warner americkým telekomunikačným gigantom po schválení predstavenstvami oboch firiem v sobotu 22. októbra. Transakcia, v rámci ktorej sa má platiť akciami a hotovosťou, stanovuje cenu akcií Time Warner na 107,50 USD za kus. Akvizíciou v hodnote 85,4 mld. USD sa spojí telekomunikačný gigant so spoločnosťou vlastniacou televízne stanice HBO a CNN.

Time Warner Inc má približne 49-percentný podiel na hlasovacích právach v Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že sa touto transakciou stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza – Slovakia, spol. s r. o., ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.

http://www.hollywoodreporter.com/news/time-warner-sale-raises-questions-stake-eastern-european-tv-company-940783

Súvisiace články

Aktuálne správy