Rusko dúfa, že sa OPEC dohodne na obmedzení ťažby ropy a ceny ropy sa ustália

Prípadná dohoda popredných svetových producentov ropy o obmedzení ťažby pomôže stabilizovať ceny komodity. Vyhlásil to dnes podpredseda ruskej vlády Arkadij Dvorkovič na stretnutí s predstaviteľmi druhej najväčšej ropnej firmy v Rusku Lukoil. Informovala o tom agentúra Reuters.
Dvorkovič, ktorý sa zúčastnil na spustení ťažby na ropnom poli firmy Lukoil, na ceremónii pripomenul, že dlho očakávaná dohoda členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) s ostatnými veľkými producentmi, pomôže Rusku udržať v budúcnosti stabilnú produkciu.
Ropný kartel sa totiž koncom septembra na neformálnom stretnutí v Alžírsku predbežne dohodol na obmedzení svojej produkcie. O presných číslach rozhodnú na novembrovej schôdzi vo Viedni. Ich cieľom je znížiť produkciu z približne 33,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) na 32,5 až 33 milióna barelov ropy denne.
Členovia OPEC však v septembri vyťažili až 33,39 milióna barelov čo bola ich najvyššia produkcia prinajmenšom od roku 2008. To je v rozpere so snahou kartelu o stabilizáciu cien komodity na trhoch, ktoré sú zaplavené ropou. Jej ponuka na trhoch už viac ako dva roky prevyšuje dopyt.
To vyvoláva pochybnosti o tom, či sa členovia OPEC dokážu dohodnúť na znížení ťažby na zasadnutí vo Viedni 30. novembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy