Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku v októbri vzrástla

Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku v októbri vzrástla a viac, ako analytici očakávali. To signalizuje, že nemeckí podnikatelia sú optimistickejší, čo sa týka vyhliadok na rast najväčšieho hospodárstva eurozóny. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa najnovšieho prieskumu inštitútu pre výskum hospodárstva (Ifo) sa index podnikateľskej dôvery v Nemecku v októbri zvýšil na 110,5 bodu zo septembrových 109,5 bodu. Analytici pritom odhadovali, že stúpne len mierne na 109,6 bodu. Októbrová hodnota indexu je zároveň najvyššia od apríla 2014.
Aj index očakávaní podnikateľov, ktorý vyjadruje ich optimizmus (alebo naopak pesimizmus) v súvislosti s vývojom situácie v nemeckej ekonomike v nasledujúcich šiestich mesiacoch, sa v októbri zvýšil na 106,1 bodu zo 104,5 bodu v septembri. A index aktuálnych podmienok v ekonomike vzrástol na 115 bodov zo 114,7 bodu.
Rast nemeckej ekonomiky naberá tempo, skonštatoval šéf inštitútu Clemens. Dodal, že firmy sú spokojnejšie s aktuálnou situáciou a s optimizmom očakávajú aj nasledujúce mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy