Štyri dôvody prečo záporné sadzby nemajú pozitívny vplyv na ekonomiku

, Financial Times Foto: thinkstock

„Aj matematici si dlho mysleli, že existencia záporných čísel je absurdná,“ vyjadril sa o záporných sadzbách jeden z členov ECB. Nastal nový normál, požičiate niekomu 100 eur a vráti vám 95. Zvykajte si.

Vo všeobecnosti prevažuje názor, že pozitíva negatívnych sadzieb zatiaľ prevyšujú ich nedostatky.

1. Keď sú úrokové sadzby nízke (alebo záporné) dlhší čas, podniky začnú nahrádzať prácu kapitálom. Cena kapitálu je vďaka sadzbám nízka, čo tlačí na mzdy. A keď sú nízke mzdy, ľudia nemajú takú motiváciu pracovať, nemajú toľko na míňanie. A k čomu je potom akákoľvek prípadná fiškálna podpora ekonomiky? Nehovoriac o tom, že firmy lacný kapitál v súčasnom neistom ekonomickom prostredí radšej používajú na odkupy akcií, čo krátkodobo investorov môže tešiť, ale dlhodobo hrozí nedostatok peňazí smerujúcich na dlhodobé investície do rozvoja biznisu.

2. Nízke sadzby poškodzujú tých, ktorí sú závislí na výnosoch z úspor. Typické je to pre dôchodcov. Áno, zatiaľ určite menej u nás než napríklad v Japonsku. Tam sa hovorí celkom otvorene o ruinovanie tých, kto desiatky rokov pracovali a ukladali svoje peniaze do japonských štátnych dlhopisov.

3. Nízke sadzby poškodzujú domácnosti, podniky a inštitúcie, ktoré investujú dnes, aby si mohli udržať svoju úroveň v budúcnosti (budúci dôchodcovia). Pokles výnosov implicitne zvyšuje deficit dôchodkového systému. Aby si ľudia našetrili pri nižších výnosoch rovnaké peniaze, musia šetriť nominálne viac, a teda menej míňajú.

4. Nízke sadzby znižujú finančnú stabilitu a vytvárajú systémové riziko. Negatívne sadzby obmedzujú profitabilitu bánk, tie majú menšiu možnosť vytvárať rezervy, a preto radšej znižujú svoje bilancie. A investori miesto konzervatívnych a "bezpečných" aktív vsádzajú na alternatívy, mladé trhy, deriváty a podobne, s čím im banky ochotne pomáhajú, aby inkasovali poplatky za obchodovanie.

 

Autorom je Hamilton James, člen predstavenstva a prevádzkový riaditeľ firmy Blackstone Group.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy