Index nákupných manažérov v Eurozóne dosahuje tohtoročné maximá

Index nákupných manažérov PMI v Eurozóne sa vyšplhal na tohtoročné maximá, keď zložený index dosiahol 53.7 bodu oproti trhom odhadovaným zvýšením na 52.8 bodu. Minulý PMI skončil na úrovni 52.6 čím došlo k pomerne výraznému zlepšeniu o 1.1 bodu.

Čo sa zloženia týka, príjemne prekvapil nemecký PMI, ktorý skončil lepšie tak v službách ako aj v priemysle. PMI vo výrobe vzrástol na 55.1 bodu oproti trhom očakávanej stagnácii na úrovni 54.3. PMI v službách pridal ešte viac, keď sa zvýšil z hodnoty 52.2 na 53.5 (očakávania boli na úrovni 52.4).

Naopak PMI v službách sklamal vo Francúzsku, keď sa hodnota prepadla z 53.3 na súčasných 52.1, keď sa očakávala akcelerácia na 54.1 bodu. Naopak PMI v francúzskom priemysle skončil nad očakávaniami (50.2), keď zrýchlil na 51.3 bodu z minulých 49.7 bodu čo značí, že francúzsky priemysel sa vrátil do fázy expanzie.

Tieto ukazovatele naznačujú pretrvávajúcu expanziu HDP v eurozóne, ktorá pokračuje miernym tempom na úrovni okolo 1,5% a môžu predznačovať určité zrýchlenie ku koncu roka. Mohlo by teda dôjsť ku zrýchleniu rastu na úroveň 1,7% na ročnej báze, čo sa zhoduje s predikciou ECB.  Taktiež sa začali objavovať prvé náznaky rastu inflácie tiež v súlade s predikciami ECB, čomu však z veľkej miery pomohla aj stabilizácia na trhu s komoditami.

Ak bude inflácia naďalej rásť, ECB môže argumentovať napĺňaním svojich cieľov a uvažovať o obmedzovaní QE.  Na druhej strane však vidíme riziká, najmä v podobe brexitu a preto bude diskusia medzi jednotlivými členmi ECB určite zaujímavá.

5 ročný graf PMI composite v Eurozóne

zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy