Rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v októbri zrýchlil

Tempo rastu aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v októbri zrýchlilo a dosiahlo najvyššiu úroveň v tomto roku. Prispelo k tomu oživenie rastu súkromného sektora v najväčšej ekonomike bloku, v Nemecku. To signalizuje, že hospodárstvo celého regiónu by mohlo nabrať tempo. Vyplýva to z predbežných údajov spoločnosti Markit, ktoré dnes zverejnila na svojej internetovej stránke.
Podľa rýchleho odhadu Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa po očistení od sezónnych vplyvov v októbri zvýšil na 53,7 bodu z 52,6 bodu v septembri. Dosiahol tak najvyššiu úroveň od decembra 2015 a prekvapil analytikov, ktorí predpovedali, že stúpne len na 52,8 bodu.
Hodnota indexu sa tak ešte vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu daného sektora od jeho poklesu. Dôvodom bol rast oboch kľúčových odvetví – sektora služieb aj výrobného sektora eurozóny. A tiež oživenie nemeckého súkromného sektora.
Hodnota nemeckého kombinovaného PMI totiž v októbri stúpla až na 55,1 bodu z 52,8 bodu v septembri, čo bola jeho najnižšia úroveň za 16 mesiacov. Naproti tomu tempo rastu francúzskeho súkromného sektora sa tento mesiac spomalilo a jeho PMI klesol na 52,5 bodu z 15-mesačného maxima 52,7 bodu, ktoré dosiahol v septembri. No aj tak je tento výsledok dobrý, pretože sa hodnota indexu udržala pohodlne nad hranicou 50 bodov.
Prieskum tiež ukázal, že index nákupných manažérov z dominantného sektora služieb v eurozóne, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, sa v októbri vyšplhal na deväťmesačné maximum 53,5 bodu po septembrových 52,2 bodu, čo bolo pre zmenu jeho 21-mesačné minimum. Októbrový výsledok prekonal aj odhad analytikov, ktorí očakávali, že PMI sektora služieb dosiahne 52,4 bodu.
Aj PMI výrobného sektora eurozóny po očistení od sezónnych vplyvov v októbri vzrástol na 53,3 bodu a dosiahol tak najvyššiu úroveň za 30 mesiacov, zo septembrových 52,6 bodu. Analytici pritom očakávali, že bude stagnovať.
Podľa hlavného ekonóma Markit Chrisa Williamsona predbežné októbrové údaje signalizujú, že ekonomika eurozóny by mohla mierne zrýchliť. Októbrový PMI zodpovedá 0,4-% rastu ekonomiky, dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy