Dr. Skaza: Ceny komodít porastú, ropa už čoskoro na 70 dolároch

, CNBC Foto:YT/bloomberg

Marc Faber, zvyčajne plný pesimistických názorov, pre CNBC vysvetľuje dva kľúčové dôvody, prečo ceny komodít konečne pôjdu hore.

"Ázia veľmi potrebuje infraštruktúru, musia sa stavať cesty. Môžete ísť do Jakarty, Manily, infraštruktúra je katastrofálna," povedal Faber pre CNBC. "Musí sa riešiť dopravná situácia pre transfery turistov, ázijské krajiny potrebujú vybudovať letiská aj železnicu. Nemôžete prepravovať také množstvo ľudí iba lietadlami."

Druhým dôvodom, prečo by ceny komodít mali rásť je, že rozvinuté trhy posilňujú svoje výdavky. "V západnom svete, nehovorím, že je to správna viera, ale niektorí ekonómovia a neo-keynesiánci veria, že menová politika nemôže sama o sebe ozdraviť svetovú ekonomiku z jej pomalého rastu. Takže odporúčajú investovať do infraštruktúry a posilniť fiškálne deficity vlád. To všetko posiela ceny komodít hore. Táto kombinácia infraštruktúry v rozvíjajúcich sa ekonomikách a infraštruktúrne  výdavky vo vyspelých ekonomikách USA a Európy, podľa môjho názoru prinesú skutočne prekvapujúcu infláciu," povedal Faber.

Ak sa zameriame na jednu konkrétnu komoditu – ropu, Faber tiež poukázal na hospodársky rast v rozvíjajúcich sa ázijských krajinách a rastúce ceny s tým, že ropa by mohla ľahko atakovať 70 dolárov za barel a to už v nie príliš vzdialenej budúcnosti.

Americké futures ropy klesli o 0,55 percenta na 50,57 dolára za barel, zatiaľ čo Brent sa prepadla o 0,41 percenta na 51,58 dolára. 

Súvisiace články

Aktuálne správy