Rusko naznačilo ochotu obmedziť ťažbu

Ruský minister energetiky Alexander Novak v Saudskej Arábii naznačil, že krajina by po vzore kartelu OPEC mohla obmedziť ťažbu ropy

Rusko sa môže pripojiť k úsiliu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá sa obmedzením produkcie snaží stabilizovať globálne trhy s komoditou. Po stretnutí so svojím saudským rezortným kolegom to naznačil v nedeľu ruský minister energetiky Alexander Novak. Témou rozhovorov v metropole Saudskej Arábie Rijád bola aj možnosť obmedzenia ťažby v Rusku a ďalších krajinách, ktoré nie sú členmi ropného kartelu, uviedol minister vo vyhlásení.

"V najbližších mesiacoch potrebujeme stabilizovať trh, a tým povzbudiť návrat investícií a obmedziť nestabilitu," uviedol Novak bez konkrétnejších údajov. Snahu "obnoviť rovnováhu" na globálnych trhoch podporil aj saudský minister ropného priemyslu Chálid al-Falíh.

Členské štáty OPEC sa minulý mesiac dohodli na obmedzení ťažby o 32,5 mil. až 33 mil. barelov denne. Cieľom je zmenšiť globálne prebytky, ktorý tlačia ceny smerom nadol už viac ako dva roky. Podľa ropného kartelu by k stabilizáciu trhov obmedzením ťažby mali prispieť aj nečlenské štáty vrátane Ruska.

(1 EUR = 1,0886 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy