Nálada v českej ekonomike sa tento mesiac opäť zlepšila

Nálada v českej ekonomike sa tento mesiac opäť zlepšila a príslušný index dosiahol v októbri najvyššiu hodnotu za deväť mesiacov. Prispel k tomu najmä optimistický postoj českých domácností. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa najnovšieho prieskumu Českého štatistického úradu kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja českej ekonomiky – index ekonomického sentimentu – v októbri vzrástol na 12,8 bodu zo septembrových 12,3 bodu. Hodnota indexu je najvyššia od januára tohto roka, keď sa vyšplhal na 13,8 bodu.
Index spotrebiteľskej dôvery v Česku sa pritom v októbri zvýšil na 6,5 bodu zo 4 bodov v septembri. Prieskum odhalil, že obavy českých spotrebiteľov zo zhoršenia situácie v ekonomike v nasledujúcich 12 mesiacoch sa v októbri oproti septembru nezmenili. A nezmenil sa ani ich postoj k osobnej finančnej situácii.
Ale aj index podnikateľskej dôvery v októbri stagnoval na septembrovej úrovni 14,3 bodu. Tento mesiac sa zlepšila nálada českým podnikateľom v stavebníctve a v obchode, ale dôvera v priemysle klesla.

Súvisiace články

Aktuálne správy