Japonsko dosiahlo prebytok zahraničného obchodu

Japonsko v septembri vykázalo prebytok zahraničného obchodu v sume 498,3 mld. JPY, v auguste to bol deficit 18,7 mld. JPY.

Japonský zahraničný obchod v septembri vykázal prebytok, keď export v medziročnom porovnaní oslabil menej, než sa čakalo. Podľa údajov zverejnených v pondelok Japonsko v deviatom mesiaci roka vyviezlo tovary a služby v objeme 5,97 bil. JPY, pričom dovozy medziročne klesli o 16,3 % na 5,47 bil. JPY. Zahraničný obchod tak vykázal prebytok 498,3 mld. JPY, pričom v auguste skončil v deficite 18,7 mld. JPY. Japonský export do Číny v septembri medziročne klesol o 11 %. V USA, ktoré sú pre Japonsko najväčším zahraničným trhom, krajina evidovala pokles exportu o 8,7 %. Vývozy medziročne oslabovali vo väčšine segmentov vrátane dodávok strojov, áut a elektroniky.

Zahraničný obchod Japonska v posledných mesiacoch väčšinou vykazoval deficity. Dôvodom je upevňovanie kurzu japonského jenu voči doláru, čo zdražuje japonské vývozy. Straty spôsobené znížením konkurencieschopnosti na zahraničných trhoch čiastočne kompenzujú lacnejšie dovozy ropy a plynu, ako aj iných komodít, ktorých ceny sa určujú v dolároch. Po prepočítaní na domácu menu bol septembrový prepad hodnoty japonského exportu najmiernejší od marca, pričom objemy vývozov medziročne vzrástli o 4,7 %.

(1 EUR = 112,96 JPY)

Súvisiace články

Aktuálne správy