S&P zvýšila výhľad ratingu Francúzska z negatívneho na stabilný

Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) zvýšila výhľad ratingu Francúzska z negatívneho na stabilný.

Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) zvýšila výhľad ratingu Francúzska z negatívneho na stabilný. Vláda v Paríži jej rozhodnutie privítala a označila ho za prejav dôvery. Informovala o tom agentúra AFP.
S&P ponechala druhej najväčšej ekonomike eurozóny ratingovú známku na úrovni AA, čo je tretí najvyšší stupeň.
Renomovaná agentúra pred štyrmi rokmi, v roku 2012, odobrala Francúzsku najvyššiu ratingovú známku AAA. Zlepšenie výhľadu tak vyvoláva nádej, že v budúcnosti by S&P mohla zvýšiť Francúzsku aj samotnú ratingovú známku.
Dôvodom pre zlepšenie výhľadu je podľa S&P „postupné zavádzanie prorastových reforiem a fiškálna konsolidácia“. S&P vo svojej správe skonštatovala, že riziká, pred ktorými Francúzsko vystríhala pred dvoma rokmi, sa nezhmotnili.
Francúzsky premiér Manuel Valls privítal správu S&P a zdôraznil, že poukazuje na efektívnosť francúzskeho modelu zotavovania ekonomiky. „Naše reformy na zlepšenie hospodárstva a zvýšenie atraktívnosti bez obetovania sociálneho modelu sa vyplácajú,“ napísal na sociálnej sieti Facebook.
Francúzsky minister financií Michel Sapin označil rozhodnutie S&P za známku dôvery vo francúzsku ekonomiku a jej rozpočtové vyhliadky.

Súvisiace články

Aktuálne správy