Cyklisti uviedli do života nový úsek cyklotrasy BikeKia

Viac ako 70 cyklistov, ktorí dnes absolvovali Hradnú cyklojazdu, oficiálne uviedlo do života nový, takmer dvojkilometrový vyasfaltovaný úsek cyklotrasy BikeKia, ktorá spája hrady Budatín a Strečno. Práce na dostavbe nového povrchu medzi výjazdom na Budatínsky most a lávkou pri biokoridore si vyžiadali celkom 156.000 eur.
„Začali sme pri vodnom diele a bikeri mali na výber dve cesty. Buď zvolili kratšiu, a to priamo k Budatínskemu hradu, alebo vyrazili na dlhší úsek, ktorý prechádzal okolo hradu Strečno,“ informovala vedúca oddelenia cestovného ruchu Úradu ŽSK Barbora Zigová. Podľa jej slov má BikeKia aktuálne už 3,8 kilometra vyasfaltovaného povrchu a využiť ju môžu nielen cyklisti, ale aj korčuliari alebo rodičia s deťmi.
Na dostavbu cyklotrasy vyčlenil ŽSK v rozpočte 106.000 eur, zvyšných 50.000 eur financuje partner cyklotrasy, automobilka Kia prostredníctvom Nadácie Kia Motors Slovakia. „Cyklistika naberá na Slovensku na popularite, preto veríme, že nový vybudovaný úsek pritiahne ďalších priaznivcov jazdy na bicykli,“ uviedol po podpise zmluvy v septembri správca nadácie Dušan Dvořák.
ŽSK sa počas piatich rokov spravovania cyklotrasy BikeKia podarilo aj s podporou spoločnosti Kia Motors Slovakia okrem nového povrchu osadiť i cykloturistické značenie, drobnú architektúru, vybudovať lávku cez biokoridor a nainštalovať cyklosčítač. „Celkovo sme do cyklotrasy zatiaľ investovali viac ako 550.000 eur,“ doplnila.

Súvisiace články

Aktuálne správy