Nemecké firmy zvýšili investície v Rusku

Nemecký súkromný sektor aj napriek sankciám zaznamenáva priaznivý vývoj v podnikaní v Rusku. Podľa prezidenta nemecko-ruskej Komory zahraničného obchodu (AHK) Matthiasa Scheppa výhodný kurz rubľa voči euru, ktorý za posledné dva roky oslabil zhruba o polovicu, podporuje investície. „To je jeden z hlavných dôvodov, pre ktoré nemecké firmy zvýšili investície,“ povedal pre agentúru DPA.
Podľa informácií Bundesbanky nemecké firmy v 1. polroku 2016 preinvestovali v Rusku rovnaké sumy ako za celý minulý rok. Priame investície od januára do konca júna dosiahli 1,73 miliardy eur, kým vlani išlo celkovo o 1,78 miliardy eur.
„Keby sa nezvýšilo politické riziko súvisiace s krízou na Ukrajine a v Sýrii, mohli byť čísla ešte vyššie,“ myslí si Schepp. Ruská vláda vyvíja veľké úsilie, aby do krajiny prilákala zahraničné spoločnosti, napríklad formou investičných zmlúv, ktoré im ponúkajú rovnaký prístup k verejnému obstarávaniu ako domácim podnikom. Na druhej strane to Moskva podmieňuje umiestnením veľkej časti produkcie v Rusku.

Súvisiace články

Aktuálne správy