Striebornú 10-eurovú mincu s motívom Juraj Turzo už majú prví zberatelia

Palatína Juraja Turza si pri príležitosti 400. výročia jeho úmrtia pripomenula Národná banka Slovenska (NBS) striebornou zberateľskou mincou nominálnej hodnoty desať eur. Do predaja ju dnes slávnostne uviedli v novootvorenej klenotnici historických priestorov Turzovho paláca na Oravskom hrade za účasti zástupcov NBS, štátneho podniku Mincovňa Kremnica a Oravského múzea P. O. Hviezdoslava.
„Juraj Turzo ako významný politik, podporovateľ humanistickej vzdelanosti, kultúrny a náboženský mecén patrí do galérie najvýznamnejších osobností v histórii Slovenska. Turzo bol ako dedičný župan Oravskej stolice, majiteľ Oravského, Lietavského, Bytčianskeho a Tokajského panstva radcom cisára Rudolfa II. a jeho vojenské zásluhy mu dopomohli získať titul najvyššie postaveného svetského hodnostára v Uhorsku – palatína,“ informoval Milan Kubík, vedúci oddelenia marketingu Mincovňa Kremnica, š.p.
Autorom víťazného návrhu mince je Peter Valach. Komisia pre posudzovanie výtvarných návrhov pamätných a zberateľských mincí NBS vybrala jeho návrh spomedzi 12 prác od 12 autorov. Mincu v bežnom vyhotovení vyrazili v náklade 3100 kusov, v proof vyhotovení v náklade 5400 kusov.
Averzu mince dominuje postava Juraja Turza na koni. V jeho pozadí autor zobrazil dobovú podobu Lietavského hradu. Averz mince dotvára štátny znak Slovenskej republiky, letopočet 2016 a nápis SLOVENSKO. Dominantnú časť reverzu mince vyplňuje portrét palatína Juraja Turza v spojení s prvkami z jeho historického erbu. Portrét je doplnený o nominál mince 10 EURO, meno palatína JURAJ TURZO a roky jeho života 1567 – 1616.
Zberateľská minca s motívom Juraj Turzo – 400. výročie úmrtia je v poradí 32. zberateľská minca od zavedenia euromeny na Slovensku a v poradí 18. strieborná desaťeurová minca, ktorú vyrazila Mincovňa Kremnica pre NBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy