Zlá správa pre vaše akcie: Globálny vzostup protekcionizmu

, WSJ;quartz Foto: SITA/AP;thinkstock

Odpor proti globalizácii ste možno doteraz úspešne prehliadali, ale určite sa vám dostane do pozornosti, ak investujete na akciovom trhu.

Po celé desaťročia si akcie pripisovali "globalizačnú prémiu", ktorá im pomohla zvýšiť cenu. Dnes spomalenie globálneho obchodu a vzostup protekcionistických politík, by mohli znížiť očakávania budúcich ziskov pre firmy. A to ide ruka v ruke s vývojom na akciovom trhu.

Podľa finančného správcu Barings, ktorý spravuje viac ako 284 miliárd dolárov aktív, sa americké akcie obchodovali s pomerom P/E, čo je mierka, ako drahé akcie sú, o celé číslo vyšším čase, keď sa blíži dosiahnutie dohody o voľnom obchode. Barings teraz zvažuje zníženie, či dokonca odstránenie tejto prémie vo svojich odhadoch, píše Wall Street Journal.

V rovnakej čase sa snaží Barings presúvať investície z akcií do dlhopisov, ktoré by mohli byť menej zraniteľné vplyvom obchodných bariér. "Veríme, že globalizácia pravdepodobne dosiahla svoj vrchol," cituje Marina Valensisa z Barings WSJ.

Dáta mu dávajú za pravdu. Rast obchodu v tomto roku sa ocitá vo svojom najpomalšom tempe, aké sme videli naposledy počas finančnej krízy, uvádza Svetová obchodná organizácia (WTO), a napočítala päťkrát toľko protekcionistických opatrení v roku 2016, ako pred siedmimi rokmi.

Svetová obchodná organizácia zrazila svoju prognózu pre medzinárodný rozvoj obchodu v tomto roku z 2,8 % na iba 1,7 %. Na rok 2017 zatiaľ WTO nedáva odhady, pretože sme aktuálne uprostred medzinárodného odporu k voľnému obchodu. V prezidentských debatách v USA označil Donald Trump dohodu NAFTA za "najhoršiu obchodnú dohodu všetkých čias." Hillary Clintonová rovnako nie je nadšená z voľného obchodu. V ostatnom čase sa schádza tisícka protestantov v Bruseli aby upozornili na nesúhlas s uzavretím obchodnej dohody medzi Európskou úniou a USA.

Aj stratégovia Deutsche Bank predpovedajú nárast globálnych sadzieb, opierajúc sa o vyhlásenia Hillary Clintonovej aj Donalda Trumpa o blokovaní transpacifickej dohody.

K tomu všetkému ešte britský Brexit, Spojené kráľovstvo bude musieť znovu prerokovať svoje obchodnú dohodu s Európou aj zvyškom sveta.

"Dramatické spomalenie rastu obchodu je vážne a malo by slúžiť ako budíček," povedal Roberto Azevedo, generálny riaditeľ Svetovej obchodnej organizácie. "Budíček pokiaľ ide o rastúce antiglobalizačné nálady. Musíme sa uistiť, že to neprerastie do politík, ktoré by mohli situácia ešte oveľa zhoršiť. "

V správe sa tiež uvádza, že vzťah medzi obchodom a globálnym HDP nevyzerá dobre.

Budúci rok je obchod nastavený na pomalší rast ako je hospodársky rast. Aj keď existujú určité náznaky, že obchodu sa bude lepšie dariť v druhej polovici roka, Azevedo hovorí, že už nadišiel čas, aby sa otvorením obchodovania dlhodobo povzbudila  hospodárska činnosť.

Americký index S&P 500 v súčasnosti atakuje všetky historické maximá, ale investori sú zvedaví, ako dlho ešte tieto dobré časy vydržia. Väčšina tried aktív sú drahé v porovnaní s historickým vývojom a už nevidí veľa priestoru pre nárast hodnoty.

Spojené štáty pritom nie sú najviac ohrozené spomaľujúcou sa globalizáciou. Asi 30 % príjmov firiem zahrnutých do indexu S&P 500 pochádza zo zahraničia. Pre porovnanie, viac ako tri štvrtiny príjmov prichádza zo zahraničia v prípade nemeckého indexu DAX a britského indexu FTSE 100. To by mohlo znamenať, že investície v USA by mohli byť na tom relatívne lepšie, než vo zvyšku sveta, ak globálny obchod zaradí spiatočku. V prípade, že sa globálny obchod zastaví, bolo by to pre Spojené štáty problematické, ale pre také Nemecko až katastrofálne. 

Súvisiace články

Aktuálne správy