Čo hľadať za mimoriadnym výkonom akcií Microsoftu

, marketwatch Foto: SITA/AP

Akcie Microsoftu atakujú hladiny, aké ešte nikdy od čias spľasnutia dot-com bubliny. Vďaka cloud computingu a troche finančného inžinierstva.

Microsoft prezentoval svoje prvé čísla za fiškálny štvrťrok vo štvrtok. Prekonali očakávania Wall Street o viac ako 11 %. Investori reagovali posilnením akcií spoločnosti Microsoft o 6 %, na viac ako 60 dolárov. Šlo o najvyššiu cenu za akciu technologického obra od rozkvetu Microsoftu v roku 1999.

Vedenie Microsoftu správne odhadlo, že cloudové riešenia mu pomôžu v raste. Príjmy v Microsoft Azure cloud, ktorý priamo konkuruje divízii Amazonu Web Services, vzrástli o 116 %, čo sa odrazilo na celkových príjmoch z cloudu, ktoré poskočili o 8 % na 6,4 miliardy dolárov. Pre porovnanie, PC softvér, čo je stále najväčšia časť podnikania spoločnosti Microsoft, sa prepadol na 9,3 miliárd dolárov, teda o 1,8 %.

Cloud ale nie je jediný, minulý mesiac Microsoft oznámil plán odkupu akcií za ďalších 40 miliárd dolárov. Zníženie celkového počtu akcií a kontinuita vo výdavkoch na pokračujúci spätný odkup akcií je často používaná na zamaskovanie neschopnosti rastu, firma tak zvyšuje zisk na akciu. Investori v minulosti kritizovali napríklad IBM pri riadení svojich ziskov prostredníctvom veľkých spätných odkupov, ale aj  Apple sa nedávno pripojila k rastúcemu počtu firiem, ktoré sa k takémuto kroku uchýlili.

Analytici ale uznávajú zlepšenie výsledkov, a vidia značný pokrok v tom, že Microsoft prechádza do ďalšej spotrebiteľskej oblasti, a podarilo sa jej zastaviť straty, ktoré generoval neúspešný pokus presadiť sa na poli smartfónov.

Spätný odkup akcií len dáva pomocné barličky v pokroku, aký firma robí. Aj keď cena za akciu atakuje nevídané úrovne, trhová kapitalizácia spoločnosti je stále ďaleko od úrovne dosiahnutých v roku 1999, a to práve kvôli množstvu akcií stiahnutých z trhu. Investori by mali byť ohromení úspechmi, aké dosiahla firma pod vedením Satya Nadellu. Ale nemali by sa nechať zmiasť pridaným efektom, ktorý v rámci rozvahy Microsoft vytvoril legálnou machináciou. 

Súvisiace články

Aktuálne správy