Ako sa zmenili ceny rezidenčných nehnuteľností: V susednom Maďarsku, Rakúsku aj Česku zdraželi nehnuteľnosti výraznejšie ako u nás

, Poštová banka Foto: thinkstock

Eurostat v týchto dňoch zverejnili aktuálny vývoj cien nehnuteľností v krajinách EÚ za 2. kvartál 2016. Ceny nehnuteľností na Slovensku už v podstate od začiatku roka 2015 mieria smerom hore, pričom tempo ich rastu sa zrýchľuje a v 2. kvartáli bolo najrýchlejšie od konca roka 2008.

V eurozóne medziročne vzrástli v druhom kvartáli tohto roka ceny nehnuteľností o 2,9 % a v únii ako celku rástli ešte výraznejšie o rovné 4 %. Slovensko sa v tomto prípade umiestnilo nad európskym priemerom, keď podľa štatistík Eurostatu ceny rezidenčných nehnuteľností vykázali medziročný rast o 5,7 %. Umiestnili sme sa tak v prvej desiatke krajín s najrýchlejším medziročným rastom cien nehnuteľností.

Údaje Eurostatu ukázali o niečo rýchlejší rast cien nehnuteľností ako údaje Národnej banky Slovenska (NBS). Aj podľa jej výpočtov ale ceny nehnuteľností na Slovensku v 2. kvartáli 2016 medziročne výrazne vzrástli, a to o 4,8 %. Predstavovalo to najrýchlejší rast od konca roka 2008. Mierny nesúlad medzi štatistikami Eurostatu a NBS vyplýva z odlišnej metodiky. Hoci medzi týmito údajmi existujú určité rozdiely, trendy vývoja sú podľa výpočtov oboch inštitúcii podobné.

Z údajov zverejnených NBS vyplýva, že priemerná cena nehnuteľností bola v druhom tohtoročnom štvrťroku na úrovni 1 279 eur za 1 m2. Najdrahšie nehnuteľnosti sú v Bratislave a jej okolí, ktorých cena je až 1 785 EUR za m2, teda 2 – násobne až 3 – násobne vyššia ako v ostatných našich regiónoch. Najlacnejšie nehnuteľnosti nájdeme v nitrianskom regióne, a to za 581 EUR za  m2. Nasleduje Trenčiansky, Banskobystrický a Prešovský kraj, pričom posledné dva menované sú zároveň aj regiónmi s najvyššou mierou nezamestnanosti. Záujem o bývanie je v týchto regiónoch nižší, keďže možnosti nájsť si prácu sú obmedzené.

Mnohí z nás sa však pri kúpe nehnuteľnosti neobmedzujú len na slovenské regióny, ale poohliadnu sa aj za naše hranice. Týka sa to najčastejšie Slovákov žijúcich v prihraničných oblastiach. Aktuálne im však nehrá do karát situácia v susednom Maďarsku, kde ceny bytov a domov rastú už dlhodobo dvojciferným tempom a v druhom kvartáli 2016 sa medziročne zvýšili až o vyše 10 %. Spolu s Lotyšskom to predstavuje najvyšší rast spomedzi všetkých krajín únie. Veľmi podobne je na tom aj Rakúsko, ktoré vykázalo tretí najrýchlejší rast cien nehnuteľností, na úrovni 9 %. Drahšie ako pred rokom ale boli, spomedzi našich susedov, aj nehnuteľnosti v Českej republike, a to o 6,3 %. V Maďarsku, Rakúsku aj Česku rástli dokonca ceny bytov a domov rýchlejším tempom ako u nás. Poľsko bolo jedinou našou susednou krajinou, kde došlo v druhom kvartáli len k miernemu zdraženiu (o 0,4 %).

 Zmena cien nehnuteľností určených na bývanie v krajinách EÚ, 2.kvartál 2016, v %
 krajina  q/q  r/r
 Lotyšsko  6,6  10,3
 Maďarsko  -0,2  10,3
 Rakúsko  2,3  9
 V. Británia  3  8,8
 Švédsko  0,1  8,7
 Rumunsko  2,8  6,8
 Bulharsko  2,8  6,5
 ČR  2,8  6,3
 Portugalsko  3,1  6,3
 Slovensko  2,6  5,7
 Luxembursko  2,7  5,6
 Nemecko  2,7  5,3
 Írsko  0,6  5,3
 Holandsko  0,6  5,3
 Malta  2,1  5,1
 Dánsko  2,6  4,5
 EÚ 28  1,6  4
 Španielsko  1,8  3,8
 Litva  3,1  3,4
 Eurozóna  1,4  2,9
 Belgicko  1,4  2,4
 Estónsko  3,1  1,8
 Chorvátsko  -0,9  1,2
 Francúzsko  0,6  0,8
 Fínsko  1  0,8
 Poľsko  0,8  0,4
 Slovinsko  1,9  0,4
 Taliansko  -0,4  -1,4
 Cyprus  -0,9  -8,9
 Zdroj: analytický tím Poštovej banky podľa Eurostat; údaje za Grécko nie sú dostupné

Nielen v našom regióne, ale aj naprieč Európou pokračuje realitný trh v oživovaní. Rast cien nehnuteľností totiž zaznamenalo celkovo až 25 krajín spomedzi 27 členov Európskej únie, za ktoré boli údaje dostupné. A v mnohých krajinách ceny nehnuteľností dokoca rástli výraznejším tempom. Z nepatrného rastu cien nehnuteľností, do 1 %, sa mohlo tešiť len Slovinsko, Poľsko, Fínsko a Francúzsko. Jediné dve krajiny EÚ, v ktorých došlo v druhom kvartáli k zlacneniu nehnuteľností, boli Cyprus a Taliansko. V Taliansku pritom poklesli ceny len mierne o – 1,4 %, ale na Cypre došlo k výraznejšiemu zlacneniu až o takmer – 9 %.

A čo sa podpisuje pod rastový trend na našom realitnom trhu? Nízke úrokové sadzby na úveroch na bývanie, priaznivý vývoj v našej ekonomike, klesajúca nezamestnanosť či rastúce mzdy zamestnancov sú hlavné faktory, ktoré podporujú dopyt po bytoch a domoch a tlačia ich ceny nahor. A predpokladáme, že tento trend sa tak skoro nezmení a ceny nehnuteľností budú naďalej postupne rásť. Extrémne zvyšovanie cien však neočakávame, keďže napriek zlepšujúcej sa situácii na trhu práce je miera nezamestnanosti u nás stále pomerne vysoká, čo bude aj naďalej brzdiť rast cien bytov a domov. Vývoj sa ale samozrejme bude líšiť aj v závislosti od jednotlivých regiónov.

 

Autorom je Jana Glasová, analytička Poštovej banky.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy