Reakcia na Draghiho slová: Euro kleslo na sedemmesačné minimum voči doláru

, ČTK;J&T Banka Foto: thinkstock

Euro sa počas dnešného obchodovania prepadlo voči doláru až na sedemmesačné minimum pod 1,09 USD. Nadviazalo tak na štvrtkový pokles, za ktorým stáli výroky šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho. Tie signalizovali, že ECB nemieni ponáhľať s ukončením programu nákupu dlhopisov.

Jednotná európska mena zostúpila až na 1,0891 USD, čo predstavuje najnižšiu úroveň od 10. marca. Neskôr časť strát zmazala a vrátila sa tesne nad 1,09 USD. Oproti štvrtku tak vykazovala pokles zhruba 0,2 percenta.

ECB na štvrtkovom zasadnutí podľa očakávania ponechala svoju menovú politiku bez zmeny. Draghi označil za nepravdepodobné, že by banka prikročila k náhlemu ukončeniu programu nákupov dlhopisov, ktorým sa snaží podporovať hospodársky rast a infláciu v eurozóne.

Dolár sa dnes vyšplhal na nové sedemmesačné maximum voči košu šiestich popredných svetových mien. K jeho rastu prispievajú vyhliadky na zvýšenie úrokových sadzieb v Spojených štátoch.

Európske akciové trhy včera vzrástli v reakcii na prejav Maria Draghiho, ktorý nepotvrdil zmeny monetárnej politiky ECB a trh zhodnotil jeho slová ako holubičie. Výnosy bezpečne vnímaných štátnych dlhopisov Nemecka včera poklesli po tom, čo sa Draghi vyjadril, že centrálna banka nediskutovala o ďalšom pokračovaní kvantitatívneho uvoľňovania, no tento krok ani nevylúčil.

Súvisiace články

Aktuálne správy