Primárny prebytok gréckeho rozpočtu dosiahol vlani len 0,2 % HDP

Konsolidácia gréckeho rozpočtu je pomalšia, než sa očakávalo. Informovala o tom agentúra DPA. Takzvaný primárny prebytok, do ktorého sa nezapočítavajú náklady na obsluhu dlhu, dosiahol vlani len 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP), uviedol grécky štatistický úrad Elstat.

Konsolidácia gréckeho rozpočtu je pomalšia, než sa očakávalo. Informovala o tom agentúra DPA.
Takzvaný primárny prebytok, do ktorého sa nezapočítavajú náklady na obsluhu dlhu, dosiahol vlani len 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP), uviedol grécky štatistický úrad Elstat. Ešte v apríli tohto roka sa predpokladalo, že prebytok predstavoval 0,7 % HDP.
Hlavným problémom je, že medzinárodní veritelia požadujú, aby Atény do roku 2018 zvýšili primárny prebytok až na 3,5 %. Tento cieľ je jednou z podmienok uvoľnenia ďalšej finančnej pomoci pre krajinu. Medzinárodný menový fond (MMF) považuje tento cieľ za príliš ambiciózny. Grécko má totiž príliš veľa ťažkostí, napríklad vysokú nezamestnanosť, ktorej miera sa nachádza na úrovni okolo 23 %. Preto sa krajina sama nedokáže dostať z dlhov a MMF z tohto dôvodu požaduje odpis dlhu.
V prípade, ak sa Grécku do roku 2018 nepodarí dosiahnuť primárny prebytok na úrovni 3,5 % HDP, aténska vláda sa zaviazala prijať ďalšie úsporné opatrenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy