Faktúry neplatíme najmä pre nezamestnanosť

Druhým najčastejším dôvodom meškania s úhradou faktúr je na Slovensku podľa štúdie spoločnosti EOS zábudlivosť.

Za meškaním s platením faktúr alebo absolútnym neuhrádzaním záväzkov je u Slovákov najmä nezamestnanosť. Vyplýva to zo štúdie European Payment Practices 2016 spoločnosti EOS, podľa ktorej uviedlo nezamestnanosť pri odôvodňovaní zlej platobnej disciplíny až 56 % respondentov zo Slovenska. Druhý najčastejší dôvod je jednoducho zábudlivosť, ktorú uviedlo až 41 % oslovených Slovákov. Ako ďalšie príčiny nasledujú osobná platobná neschopnosť, prechodná kríza likvidity, či úmyselné neplatenie a podvod.

„Nezamestnanosť ako dôvod neplatenia faktúr býva z roka na rok už tradične na prvých priečkach v rámci reprezentatívnej EOS štúdie. Vyplýva z aktuálnej ekonomickej situácie, v akej sa krajina nachádza,“ hovorí konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko Michal Šoltes. Aj v rámci celej východnej Európy kraľuje nezamestnanosť ako najčastejšia príčina vedúca k omeškaniu platieb. Tento dôvod uviedlo 49 % respondentov štúdie pochádzajúcich z krajín ako Rusko, Poľsko, Slovensko, Bulharsko, Rumunsko, Grécko, Maďarsko a Chorvátsko.

Tohoročnú štúdiu European Payment Practices zrealizovala spoločnosť EOS v spolupráci s inštitútom na výskum trhu TNS Infratest v 14 európskych krajinách. Vo Veľkej Británii, Španielsku, Francúzsku, Rakúsku, Grécku, Rumunsku, Rusku, Slovensku, Bulharsku, Poľsku, Maďarsku, Chorvátsku a Belgicku bolo oslovených po 200 spoločností a v Nemecku 400. Na otázky týkajúce sa platobných zvyklostí odpovedalo celkovo 3 000 respondentov. Spoločnosť EOS Group sa venuje správe a manažmentu pohľadávok.

Súvisiace články

Aktuálne správy