ECB v októbri ponechala úrokové sadzby bez zmeny, kvantitatívne uvoľňovanie neskončí skôr ako v marci 2017

, ECB;Bloomberg;CNBC;marketwatch Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka na svojom októbrovom zasadnutí ponechala menovú politiku bez zmeny. Základná úroková sadzba tak zostáva na 0 %, refinančná na 0,25 % a depozitná na -0,4 %.

V nezmenenom objeme 80 miliárd eur mesačne pokračuje aj program kvantitatívneho uvoľňovania. Rozhodnutie pokračovať v menovej politike bez zmeny trh očakával.

V tlačovej správe banka uviedla, že úrokové sadzby zostanú na súčasných, prípadne nižších úrovniach dlhší čas a budú sa uplatňovať výrazne dlhšie než program skupovania aktív. Potvrdila tak svoje predchádzajúce vyjadrenia.

Kurz EURUSD na oznámenie výsledku zasadnutia ECB výraznejšie nereagoval.

Medziročná miera inflácie v eurozóne v septembri podľa finálnych dát vzrástla na 0,4 % z 0,2 % v auguste. V celej EÚ spotrebiteľské ceny vzrástli medziročne rovnako o 0,4 % po raste o 0,3 % v auguste. Napriek zrýchleniu ale inflácia naďalej zaostáva za 2 % cieľom Európskej centrálnej banky.

Bez zahrnutia cien energií a nespracovaných potravín inflácia v eurozóne rovnako ako v minulom mesiaci bola na 0,8 %. Ceny energií klesli o 3 %, ceny alkoholu a tabaku naopak o 0,7 % stúpli. Ceny v službách, ktoré sú najväčším sektorom ekonomiky eurozóny, sa zvýšili o 1,1 %.

Pokles inflácie v septembri zaznamenalo desať členských štátov. Najviac klesli ceny v Bulharsku (-1,1 %), vysoký bol pokles aj v Chorvátsku a na Slovensku. Najvyššia bola inflácia v Belgicku (+1,8 %), Estónsku (+1,7 %) a Rakúsku (+1,1 %).

Hrubý domáci produkt spoločenstva krajín platiacich eurom v druhom štvrťroku podľa finálnych údajov vzrástol medzikvartálne o 0,3 % a o 1,6 % medziročne. Výdavky domácností v eurozóne vzrástli o 0,2 %.

Z tlačovej besedy guvernéra ECB Maria Draghiho vyberáme: 

– Na základe menovopolitických analýz sme sa rozhodli ponechať úrokové sadzby bezo zmeny. Naďalej predpokladáme, že sadzby budú na súčasných alebo nižších úrovniach do konca marca 2017, prípadne dlhšie, ak si to bude situácia vyžadovať.
– Ekonomika eurozóny pokračuje v pozvoľnom, avšak stabilnom oživení.
– Program skupovania finančných aktív bude pokračovať, kým si nebudeme istí, že inflácia smeruje k nášmu cieľu.
– Ekonomika by mala stabilne ožívať aj naďalej. Ožívanie a investície podporuje priaznivá situácia na úverovom trhu. Nízke ceny ropy podporujú domácnosti.
– Rast spotrebiteľských cien by mal v najbližších mesiacoch zrýchľovať, podporovať by mal rast inflácie. Očakávame zrýchľovanie inflácie v budúcom roku aj roku 2018.
– Oživenie ekonomiky eurozóny by mali tlmiť efekty slabého zahraničného dopytu.
– Opatrenia ECB predstavené v minulých rokoch výrazne prispeli k zlepšeniu situácie na úverovom trhu. Banky potvrdzujú, že dostupnosť úverov zlepšili nízke úrokové sadzby a program skupovania aktív.
– Je nevyhnutné, aby sa kládol väčší dôraz na zavádzanie štrukturálnych reforiem. Zavádzanie štrukturálnych reforiem nepovedie iba k zrýchľovaniu expanzie európskej ekonomiky, ale aj k posilňovaniu jej odolnosti voči vonkajším šokom.
– To, čo chceme dosiahnuť, je ekonomika, ktorá sa zaobíde bez podporných opatrení. Oživenie musí byť udržateľné.
– O uťahovaní menovej politiky sme na dnešnom zasadnutí nediskutovali.
– Decembrové zasadnutie odpovie na otázky, čo čakať na poli menovej politiky v ďalších mesiacoch.
– Nikdy sme nediskutovali o tom, či program kvantitatívneho uvoľňovania ukončiť predčasne. Tiež sme nikdy nehovorili o vplyvoch QE na toky peňazí na akciovom trhu.
– Sadzby úverov sú aktuálne na historických minimách. Rast reálnej ekonomiky je pozvoľný, avšak stabilný.
– Nie sme v prostredí, ktoré by sa dalo označiť ako politická hra. Štáty len uplatňujú svoju legislatívu (odpoveď  na otázku týkajúcu sa vyšetrovania daňových záležitostí Applu v Európe a pokuty pre Deutsche Bank zo strany amerických úradov).
– Nemyslím si, že nezávislosť centrálnej banky, alebo nezávislosť menovej politiky ECB, je v ohrození.

Euru sa nepodarilo udržať svoj zisk a kleslo na $ 1,0957 čo menej ako pred tlačovou konferenciou. 

– Draghi opakuje, že aj keď je ECB je pripravená ukončiť QE, ale nikto neočakáva, že by to malo byť "náhle zastavenie." Existujú "dosť zrejmé dôvody, prečo," hovorí.
– Štátne dlhopisy Portugalska sú aktuálne oprávnene zaradené do programu kvantitatívneho uvoľňovania. Vypadli by, ak by bolo znížené dlhové hodnotenie Portugalska.(Úrokové sadzby portugalských štátnych dlhopisov rástli pomerne rýchlo v tomto roku, čo naznačuje, že s Portugalskom to nevyzerá najlepšie.)   
– Monitorujeme potenciálne riziká pre finančnú politiku.
– Draghi hovorí o myšlienke, ako by program nákupu firemných dlhopisov mal trochu pomôcť malým a stredným podnikom. Hovorí, že program tým, že podporuje novú emisiu podnikových dlhopisov, uvoľní bankové pôžičky pre takéto podniky.
– ECB zatiaľ nepociťuje nedostatkom dostupných dlhopismi v rámci programu ich nákupu.

Zdá sa že došli otázky, tlačová konferencia končí až o 10 minút skôr než zvyčajne.

Takže to, čo sme sa vlastne dozvedeli?

Po prvé, nadchádzajúca decembrová schôdzka bude dosť podstatná. Draghi uviedol, že Rada neprerokovala kľúčové otázky týkajúce sa predĺženia kvantitatívneho uvoľňovania, alebo oklieštenie výkupu dlhopisov, naznačil, že stretnutie v decembri ponúkne plán pre budúcnosť programu.

Po druhé, Draghi naznačil, že ak sa ECB rozhodne ukončiť svoj program, nebude to náhle. Zároveň aj poprel scenár zverejnený agentúrou Bloomberg na začiatku tohto mesiaca, že uvedený krok by sa mohol dať očakávať do marca. Draghi povedal, že Bloomberg svoju predikciou postavil na základe "nepovolaných a neinformovaných" zdrojov.

Súvisiace články

Aktuálne správy