Warren Buffett: Zoznam toho, čo by ste nikdy robiť nemali

, Vintage Value Investing Foto: SITA/AP

Warren Buffett je tretí najbohatší človek na svete, je považovaný za najväčšieho investora všetkých čias. Ale čo je v spojitosti s jeho osobou zaujímavé, Buffett dosiahol všetok úspech nie tým, že by robil niečo navyše ako jeho konkurenti, ale naopak, robí toho menej!

Pozrime sa na to, čo robí Warren Buffett:

Číta po väčšinu dňa
Udržuje si svoj pracovný kalendár takmer prázdny
Nemá počítač vo svojej kancelárii
Radšej siahne po niekoľkých veľkých príležitostiach, keď prídu, než by sa naháňal bláznivo za peniazmi
Snaží sa delegovať veci na iných

Nepleťte si Warrenovu pasivitu s lenivosťou. Buffett pracuje neuveriteľne tvrdo. Ale pracuje neuveriteľne tvrdo na veciach, na ktorých mu záleží a sú pre neho najdôležitejšie.

Tomuto hovoríme zameranie. "Buffett nevenuje pozornosť čomukoľvek, ale umeniu obchodovania, literatúre, vede, architektúre, tak, aby sa mohol sústrediť na svoje vášne," píše Alice Schroederová v knihe Snowball: Warren and the Business of Life.

Buffett sám identifikoval, že zameranie je jeden z hlavných kľúčov k úspechu. Mimochodom, Bill Gates, Steve Jobs aj Mark Zuckerberg vyhlásili to isté.

Dokážete to aj vy, podobne ako Warrenov pilot Mike Flint, ktorý riadil jeho lietadlo ako osobný pilot počas 10 rokov. Flint predtým lietal pre 4 rôznych amerických prezidentov, takže to bol celkom dobrý v tom, čo robil. Napriek tomu stále cítil, že sa mu nepodarilo dosiahnuť všetky profesijné a životné ciele. V jeden deň Buffett žartom hovorí Flintovi: "Skutočnosť, že stále pracujete pre mňa mi hovorí, že si nerobím svoju prácu dobre. Mali by ste ma opustiť a viac sa zamerať na svoje ciele a sny." Flint sa chytil príležitosti a požiadal Buffetta o pomoc. Buffett mu ponúkol jednoduché cvičenie.

Krok č. 1
Buffett začal tým, že požiadal Flinta, aby napísal svojich 25 cieľov, všetko, čo mu zišlo na um, keď sa videl ako úspešný vo svojej kariére aj živote. Flintovi to chvíľu trvalo.

Krok č. 2
Buffett požiadal Flinta, aby dôkladne preskúmal svoj zoznam a zakrúžkoval top 5 vecí, ktoré boli pre neho najdôležitejšie a že chcel ich dosiahnuť viac než čokoľvek iné na svete. Táto úloha bola pre Flinta ešte náročnejšia, pretože vlastne všetko na jeho zozname bol pre neho dôležité. Ale Warren trval na svojom a Flint musel urobiť päť krúžkov. "Skutočne je to absolútne najvyššia priorita pre vás?" Spýtal sa Warren. Odpoveď bola jednoznačná.

Krok č. 3
V tomto okamihu la Flint pred sebou dva zoznamy. 5 zakrúžkovaných položiek boli zoznam A a 20 položiek bez krúžkov zoznam B. Waren požiadal Flinta, aby zadefinoval, ako má v pláne dosiahnuť týchto 5 cieľov. A aký zvolí prístup. "Warren, to sú práve najdôležitejšie veci v mojom živote. Chystám sa na nich zapracovať  hneď. Teda zajtra. Vlastne nie, začnem dnes večer." Flint pokračoval vo vysvetľovaní svojho plánu, ktorý by mu pomohol dosiahnuť každý jeden cieľ. V tom sa Buffett opýtal na druhý zoznam. "A čo tých ďalších 20 veci na zozname, ktoré ste nezakrúžkovali? Aký je váš plán pre dosiahnutie týchto cieľov?"

"No tých top 5 je moje primárne zameranie, ale zvyšných 20 ide v tesnom závese. Sú stále dôležité, takže budem na nich pracovať prerušovane, ako uznám za vhodné. Nie sú ale tak urgentné, ale napriek tomu mám v pláne venovať im svoje úsilie," reagoval Flint. Buffett mu na to povedal: "Nie. Idete na zle Mike. Všetko, čo ste nezakrúžkovali, nie je to, prečo ste ochotný urobiť všetko, nie je to to, čo chcete dosiahnuť za každú cenu. Tieto veci by nemali získať vašu pozornosť, kým neuspejete so svojou top päťkou."

Myslím, že príbeh Warrena Buffetta a jeho pilota je jednoduchý a predsa tak nekonvenčný. Musíte sa naučiť odmietať. Máte toľko vecí vo svojom živote, ktorým sa chcete venovať. Kto by nechcel uspieť v 25 rôznych veciach? Ale keď sa budete naháňať po 25 veciach naraz, riskujete, že nakoniec nezískate ani v jednej nič. A to je dôvod, prečo Warren Buffett nepovažuje zoznam úloh za tak podstatný. Položky 6-25 na zozname sú zrejme všetky veľmi dôležité, na ktorých vám záleží. Ale pokiaľ ide o položky 1-5, položky 6-25 sú vlastne nepodstatné. Ak budete tráviť čas sekundárnymi prioritami, získate 20 polovične hotových projektov namiesto 5 dokončených.

Istá teória hovorí, že multitasking je cesta k úspechu. Ale namiesto toho by ste si mali položižť otázku, čo je najdôležitejšie, čo môžete urobiť dnes? Jediná vec, ktorá by spôsobila, že všetko ostatné vo vašom živote bude razom jednoduchšie, alebo zbytočné.

Vytvorte si vlastný zoznam, čomu sa vyhnúť. Odložte nateraz svoj plánovač aj aplikácie na časový rozvrh pracovného dňa. Namiesto toho siahnite po liste papiera a urobte si vlastný zoznam vecí, ktoré robiť nebudete. Stačí ak sa budete držať návodu, aký poskytol Buffet svojmu pilotovi. Vyhnite sa akémukoľvek cieľu, ktorý ste v užšom zozname nezakrúžkovali.

Je to opäť jeden z dôkazov, prečo má Warren Buffett toľko fanúšikov. Jeho múdrosť presahuje oblasť investovania a podnikania, a naozaj sa dotýka všetkých aspektov života.

Súvisiace články

Aktuálne správy