Island by podporil vstup Británie do Európskeho združenia voľného obchodu

Island by po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ podporil prijatie tejto krajiny do Európskeho združenia voľného obchodu (EZVO). Podľa agentúry Reuters to v stredu (19.10.) uviedla šéfka islandskej diplomacie Lilja Alfredsdottir v Londýne.
„Členské krajiny Európskeho združenia voľného obchodu by mohli čoskoro uzavrieť dohodu s Britániou,“ povedala islandská ministerka.
Zdôraznila, že Island v súčasnosti predsedá EZVO a mohol by tento scenár presadzovať ako svoju prioritu. Island zároveň zvažuje prehodnotenie svojho členstva v Európskom hospodárskom priestore (EHP) a v schengenskej zóne.
EZVO bolo založené 3. mája 1960 ako alternatíva pre európske štáty, ktoré nemohli alebo nechceli vstúpiť do Európskych spoločenstiev, ktoré predchádzali EÚ. Toto združenie nemalo záujem na hlbšej integrácii, jeho cieľom bolo len zlepšiť ekonomickú spoluprácu v Európe. Spojené kráľovstvo bolo jedným zo zakladajúcich členov EZVO, v súčasnosti má skupina štyroch členov – Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko.
Vystúpením Islandu z EHP a Schengenu by Reykjavík ešte viac oslabil svoje väzby na Európu potom, ako táto krajina koncom roka 2013 prerušila prístupové rokovania s EÚ. Island je plnoprávnym členom schengenskej zóny od marca 2001.

Súvisiace články

Aktuálne správy