Dlhopisy, aké tu ešte neboli: Saudi menia postoj, nechcú byť závislí na rope

, ČTK;bloomberg Foto: SITA/AP

Vláda Saudskej Arábie v stredu prvýkrát vstúpila na medzinárodný dlhopisový trh. Investorom predala dlhopisy v hodnote 17,5 miliardy dolárov, čo predstavuje najväčšiu emisiu v histórii rozvíjajúcich sa krajín.

Ponuka Saudskej Arábie zahŕňala dlhopisy so splatnosťou päť, desať a tridsať rokov. Svojim celkovým objemom prekonala doterajší rekord, ktorý v rámci rozvíjajúcich sa krajín držala Argentína. Tá tento rok v apríli predala dlhopisy za 16,5 miliardy dolárov.

Saudská Arábia, podobne ako ďalší producenti ropy v Perzskom zálive, bojuje s nízkymi cenami tejto suroviny a hľadá dodatočné finančné prostriedky, ktorými by pokryla schodok rozpočtu.

"Je to (pre Saudskú Arábiu) jasný úspech," povedal ku stredajšiemu predaju dlhopisov analytik Richard House zo spoločnosti Standard Life Investments. Dodal však, že tento rok mali úspech takmer všetky emisie dlhopisov rozvíjajúcich sa krajín, pretože investori túžia po vyšších výnosoch.

Ekonómka Monica Maliková zo spoločnosti Abu Dhabi Commercial Bank predpokladá, že Saudská Arábia bude vo vydávaní dlhopisov pokračovať. "Saudi sa stanú stálymi hosťami na svetových dlhopisových trhoch," vyhlásila.

Stredajší predaj dlhopisov je súčasťou širšieho plánu, ktorého cieľom je znížiť závislosť saudskoarabskej ekonomiky na rope. Svetové ceny ropy začiatkom tohto roka vinou silného previsu ponuky nad dopytom po prvýkrát za 12 rokov klesli pod 30 dolárov za barel. V súčasnosti sa pohybujú okolo 50 dolárov za barel, zatiaľ čo ešte v prvej polovici roka 2014 výrazne presahovali hranicu 100 dolárov za barel.

Medzinárodný menový fond predpokladá, že hospodársky rast Saudskej Arábie sa v tomto roku kvôli lacnej rope spomalí na 1,2 percenta z vlaňajších 3,5 percenta. Saudská Arábia je najväčším exportérom ropy na svete.

Saudské kráľovstvo prechádza najväčším hospodárskym otrasom  vo svojej histórii. Vláda si kladie za cieľ zvýšiť príjmy z iných sektorov ako ropy o viac ako 100 miliárd ročne do roku 2020, a to prostredníctvom takých opatrení, ako je napríklad daň z pridanej hodnoty.

MMF nedávno uviedol, že tempo úsporných opatrení by sa mohlo prejaviť už budúci rok, oživenie pre sektory okrem ropy by mohlo dosiahnuť 2,6 percenta oproti 0,3 percentám z roku 2016.

Fiškálna konsolidácia však "musí pokračovať v priebehu nasledujúcich piatich rokov," povedal  Masood Ahmed, vedúci odboru MMF pre Stredný východ a Áziu.

Úsporné opatrenia sa prejavili aj na sentimente investorov. Benchmark Tadawul All Share Index klesol o 29 percent za posledných 12 mesiacov, je to najhorší výkon spomedzi 90 titulov sledovaných agentúrou Bloomberg po celom svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy