Belgickým domácnostiam sa v októbri zhoršila nálada

Belgickým domácnostiam sa v októbri zhoršila nálada. Ich dôvera v ekonomiku opäť klesla, už druhý mesiac po sebe, a na najnižšiu úroveň za uplynulý rok. Dôvodom sú najmä obavy zo straty práce v dôsledku plánovanej reštrukturalizácie v belgickom finančnom sektore. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na prieskum belgickej centrálnej banky.
Podľa tohto prieskumu sa index spotrebiteľskej dôvery v októbri znížil na -13 bodov z -10 bodov v septembri. Na ilustráciu, v auguste zostal na júlovej úrovni -4 body. Októbrová hodnota indexu je zároveň najnižšia od septembra minulého roka, keď dosiahla -10 bodov.
Banka v správe konštatuje, že k zhoršeniu nálady domácností došlo po tom, ako viaceré firmy z finančného sektora zverejnili svoje plány na reštrukturalizáciu, ktorá môže viesť k strate mnohých pracovných miest.
Následne aj očakávania spotrebiteľov ohľadne ďalšieho vývoja belgickej ekonomiky v nasledujúcich 12 mesiacoch prudko klesli, aj keď ich hodnotenie osobnej finančnej situácie je zatiaľ stabilné.

Súvisiace články

Aktuálne správy