Jasličkový zákon posunuli poslanci do druhého čítania

Parlament posunul do druhého čítania návrh novely zákona o sociálnych službách, ktorou sa má zaviesť starostlivosť o deti do troch rokov v detských jasliach ako sociálna služba. Ako sociálna služba sa má stanoviť poskytovanie starostlivosti o dieťa do troch rokov veku v čase, keď rodič alebo iná osoba, ktorá má toto dieťa zverené do osobnej starostlivosti, vykonáva zárobkovú činnosť, alebo študuje na strednej škole alebo vysokej škole.
Detské jasle bude môcť prevádzkovať samospráva, živnostník, či nezisková organizácia. Prevádzka takýchto zariadení však bude podliehať prísnym požiadavkám na hygienu, priestorové vybavenie, či ich personálne zabezpečenie. „Navrhovanou právnou úpravou sa bude táto starostlivosť o deti novo regulovať v systéme sociálnych služieb so súvisiacim ustanovením právnych podmienok jej poskytovania,“ tvrdí rezort práce a sociálnych vecí.

Medzi tieto podmienky má patriť zápis do registra poskytovateľov sociálnych služieb na príslušnom vyššom územnom celku, priestorové a hygienické podmienky, kvalifikačné predpoklady, personálne štandardy, vecný rozsah poskytovaných odborných činností, obslužných činností a ďalších činností a spôsob ich vykonávania.

Do druhého čítania sa dostal aj návrh novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Kľúčovou zmenou v navrhovanej novele je zvýšenie ochrany príjmu opatrovaného človeka, zvýšenie príspevku na opatrovanie a predĺženie obdobia dôchodkového poistenia opatrovateľov a osobných asistentov.

V súčasnosti je chránený príjem opatrovaného vo výške 1,4-násobku sumy životného minima, a teda 277,31 eura. S účinnosťou od januára budúceho roka by sa mala táto hodnota zvýšiť na 1,7-násobok sumy životného minima, teda na 336,75 eura. Vyšší by mal byť aj príspevok na opatrovanie. Aktuálne je základný príspevok 220,51 eura, pričom od budúceho roka by mal stúpnuť na 125 % životného minima, čo predstavuje 247,61 eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy