Slovenské stavebníctvo medzimesačne stúplo najviac v EÚ

Stavebná produkcia celej Európskej únie v auguste medzimesačne klesla 1,2 %, na Slovensku vzrástla o 6,7 %

Stavebná výroba eurozóny podľa sezónne upravených údajov v auguste medzimesačne klesla o 0,9 % a v rámci celej Európskej únie sa znížila o 1,3 %. Medziročne sa stavebná produkcia eurozóny v auguste zvýšila 0,9 % a v celej EÚ v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška klesla o 0,5 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Produkcia slovenského stavebníctva v rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, v auguste vykázala najvyšší rast, keď sa oproti júlu zväčšila o 6,7 %. V medzimesačnom porovnaní bolo na druhej najlepšej priečke Maďarsko (4,6 %), po ktorom nasledovalo Taliansko (3,4 %). Najvýraznejší medzimesačný pokles stavebnej produkcie evidovali v Poľsku (-5,5 %), Švédsku (-5,4 %) a v Španielsku (-3 %).

Najsilnejší medziročný rast stavebnej výroby v auguste evidovali v Holandsku (13,6 %), Švédsku (12 %) a v Taliansku (4,2 %). V porovnaní s augustom minulého roka produkcia stavebného sektora najvýraznejšie klesla v Poľsku (-21,8 %), Slovinsku (-14,5 %) a v Bulharsku (-10,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy