Island je úplne iný: Bankári dostali 46 rokov, v Európe je to niečo nemysliteľné

, http://yournewswire.com Foto: YT/diLLingur;euronews

Island sa v mnohom líši od zvyšku Európy aj USA. Napríklad si dovolí stíhať bankárov ako zločincov, namiesto toho, aby s nimi zaobchádzal ako v rukavičkách.

Deväť vrcholných bankárov uznal islandský najvyšší súd vinnými a odsúdil ich k desaťročiam žalára za zločiny spojené s ekonomickým krachom v roku 2008. Šlo o prípad manipulácie trhu banky Kaupthing, verdikt odznel po dlho sa tiahnucom súdnom procese, ktorý sa začal v apríli minulého roka.

Kaupthing, veľká medzinárodná banka, má sídlo v Reykjavíku na Islande. Roky sa medzinárodne rozrastala, ale v roku 2008 pod obrovskými dlhmi skolabovala, čím ekonomiku tohto malého národa doslova ochromila.

Island  je známy svojou požiadavkou, aby aj s príchodom finančnej krízy platili pre bankárov tie isté zákony ako pre zvyšok spoločnosti. Voči bankám prijal odlišnú stratégiu než zvyšok Európy a USA, kde banky dostali poriadkovú pokutu a konatelia a riaditelia úplne unikli trestnej zodpovednosti. Kým americká a britská vláda sa postarali o výkup z dlhov a vlády to v podstate za veľké banky zatiahli peniazmi daňových poplatníkov, dali tým vlastne bankárom zelenú, aby sa aj naďalej mohli správať rovnako, Island takýto postup odmietol. Vyhlásil, že nechá banky padnúť a potrestá zločinné živly na vrchole týchto inštitúcií, čím zároveň ochráni úspory obyvateľov.

Podľa Iceland Monitor boli títo bankári uznaní vinnými zo zločinov podvodného financovania podielov na nákupoch, kedy banka požičala peniaze na nákup a použila pritom svoje vlastné akcie ako záruku za pôžičky. Rovnako sú vinní z vytvorenia fingovaného dopytu po akciách Kaupthingu pomocou klamstiev a predstierania.

Bývalý riaditeľ Kaupthing, Ingólfur Helgason: štyri roky a šesť mesiacov
Bjarke Diego, bývalý kreditný manažér: dva roky a šesť mesiacov
Einar Palmi Sigmundsson, bývalý riaditeľ propiertálneho obchodovania: dva roky
Birnir Saer Björnsson a Pétur Kristinn Guðmarsson, manažéri: osemnásť mesiacov
Sigurdur Einarsson, bývalý predseda predstavenstva Kaupthing: jeden rok
Hreiðar Már Sigurdsson, CEO: päť a pol roka+ predĺženie o pol roka
Sigurdur Einarsson, bývalý predseda Kaupthing: štyri roky
Magnus Gudmundsson, bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Kaupthing v Luxembursku a Ólafur Olafsson, ktorý bol druhým najväčším akcionárom banky v tom čase: štyri a pol roka.

Tieto verdikty o vine sú zatiaľ posledné z bezprecedentne drvivých zásahov, ku ktorým dochádzalo po ekonomickom krachu. Úrady stíhajú šéfov bánk, riaditeľov, úradníkov a korporácie za zločiny v rozsahu od vnútorných obchodov po podvody, pranie peňazí, klamanie trhu, porušenie povinností a zavádzanie úradov.

Medzitým sa islandská ekonomika zotavila, treba však pripomenúť, že aj vďaka razii proti bankám, uvaleniu kapitálovej kontroly a ochrany vlastných občanov namiesto elity bankových bossov, ktorí boli za kolaps zodpovední. Takéto rozhodnutie vziať na zodpovednosť ľudí, ktorí za tú finančnú mizériu mohli, je v silnom kontraste s Britániou a so zvyškom Európy a USA. Áno, aj tu boli na 20 najväčších bánk uvalené sankcie za prečiny ako manipulácia trhu, pranie peňazí a čachre s hypotékami, ale tieto náklady padli na plecia akcionárov. Navyše narušením schopnosti bánk požičiavať zároveň potrestali aj zvyšok spoločnosti. Na strane druhej sú bankári, čo za stav vecí nesú vinu, tí si vďaka vládnym vykúpeniam bánk dokážu aj naďalej pripisovať pekné zisky a dostávajú obscénne bonusy, ako by sa v skutočnosti ani nič nestalo.

Vlani Medzinárodný menový fond vyhlásil, že Island dosiahol ekonomické zotavenie "bez toho, aby narušil model sociálneho zabezpečenia" alebo nepatrične potrestal svojich občanov za zločiny, ktoré spáchali tamojší bankári.

Súvisiace články

Aktuálne správy