Čínska ekonomika vzrástla aj v 3. kvartáli o 6,7 %

Ekonomika Číny vzrástla v 3. kvartáli medziročne o 6,7 %, uviedol dnes čínsky štatistický úrad. To znamená rovnaké tempo ako v predchádzajúcich dvoch štvrťrokoch, pričom výsledok je v súlade s očakávaniami. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews.
Tempo rastu tak zapadá do tohtoročného vládneho cieľa. Čínska vláda očakáva, že v roku 2016 sa bude tempo rastu ekonomiky pohybovať v rozmedzí od 6,5 % do 7 %.
Podľa ekonómov by 3. kvartál so stabilným rastom na úrovni 6,7 % mohol znamenať, že aj celoročné tempo rastu dosiahne rovnakú hodnotu a nie je vylúčené ani vyššie číslo. V prípade potvrdenia celoročného rastu na úrovni 6,7 % by to však predstavovalo ďalšie spomalenie rastu čínskej ekonomiky, ktorý vlani dosiahol 6,9 %. Už to bol najslabší rast za posledných 25 rokov, aj keď v porovnaní s inými ekonomikami išlo stále o výrazné tempo.
Analytici navyše varujú, že za stabilizáciou rastu v Číne je do veľkej miery prudký rast úverov a prehrievanie realitného trhu. Medzinárodný menový fond v auguste vyjadril obavy nad výškou korporátneho dlhu v Číne a odporučil kroky na zmiernenie problému.
Štatistický úrad okrem toho zverejnil aj údaje v oblasti priemyselnej produkcie za september. Tá sa medziročne zvýšila o 6,1 %, čo v porovnaní s augustom znamená spomalenie, keďže vtedy rast predstavoval 6,3 %. Výsledok zároveň zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí počítali so zrýchlením rastu priemyselnej produkcie na 6,4 %.
Naopak, maloobchodné tržby zaznamenali mierne zrýchlenie, keď vzrástli medziročne o 10,7 %. V auguste dosiahol rast 10,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy