Banky začnú ku koncu roka sprísňovať podmienky pre firemné úvery

, ČTK Foto: SITA/AP

Komerčné banky v eurozóne pravdepodobne vo štvrtom štvrťroku po prvýkrát za dva a pol roka sprísnia podmienky pre poskytovanie úverov firmám. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Európskej centrálnej banky. Komerčné banky podľa prieskumu zaujímajú opatrnejší prístup k riziku a čelia negatívnemu vplyvu záporných úrokových sadzieb.

Prieskum medzi 141 bankami ukázal, že finančné inštitúcie v eurozóne v treťom štvrťroku prestali podmienky pre firemné úvery uvoľňovať. V terajšom štvrtom kvartáli väčšina bánk počíta so sprísňovaním týchto podmienok. Banky zároveň predpokladajú, že dopyt firiem po úveroch sa bude ďalej zvyšovať.

Finančné inštitúcie teraz podľa prieskumu majú pri posudzovaní žiadostí firiem o pôžičky nižšiu toleranciu k riziku. Komerčné banky v prieskume signalizovali nespokojnosť so zápornou depozitnou sadzbou ECB, ktorá v podstate predstavuje poplatok za uloženie prebytočných peňazí v centrálnej banke. Niektoré komerčné banky uviedli, že záporné depozitné sadzby ich vo finále tlačia k vyššiemu spoplatňovanie firemných klientov.

ECB sa mimoriadne uvoľnenú menovú politikou, zahŕňajúcu rozsiahle nákupy dlhopisov či rekordne nízke úrokové sadzby, snaží podporovať hospodársky rast a infláciu v eurozóne. Uvoľnenie menovej politiky síce viedlo k oživeniu úverového trhu, súčasne však zasiahlo ziskovosť bánk, čo vyvolalo obavy z negatívnych vedľajších vplyvov nízkych úrokových sadzieb, napísala agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy