Konkurencia a honba za ziskom: Skutočný problém moderného bankovníctva

, pragcap Foto: SITA/AP

Pokiaľ ide o voľné trhy a konkurenciu, vždy som bol viac naklonený na stranu myšlienky, že konkurencia je dobrá vec, ktorá efektívnejšie pomáha dosiahnuť výsledky než byrokraticky riadené trhy. Zároveň musíme uznať, že určitá miera regulácie je dobrá vec. Existuje predsa mnoho vecí, ktoré súkromné konkurenčné firmy nechcú, pretože sú všeobecne v rozpore s obchodným modelom založeným za účelom zisku.

O niečo zložitejšie je to s moderným bankovníctvom, čo je systém, ktorý sa vyžíva v konkurencii, pretože tieto spoločnosti sa predháňajú v poskytovaní finančných služieb za čo najnižšie náklady pre koncového užívateľa. Neuveriteľný pokles nákladov na správu investícií a vzostup voľného on-line bankovníctvo sú skvelé príklady, ako konkurencia dokáže stlačiť náklady v prospech nás všetkých. Zároveň je tu nepríjemná realita vo svete súkromného konkurenčnom bankovníctva – niektoré banky budú robiť čokoľvek, aby dosiahli vyšší zisk. A to niekedy zahŕňa širokú škálu rôznych podvodov.

Nedávny prípad Well Fargo opätovne vrhá svetlo na toto všetko. Bankári Wells sú obvinení z vytvárania miliónov podvodných účtov, všetko v mene zisku. Môže sa to zdať nepodstatné, ide o milióny dolárov v takmer 19 biliónovej ekonomike a menej ako 1% pracovnej sily, ktorá sa zapojila do trestnej činnosti. Napriek tomu to opätovne prináša obavy z finančnej krízy. Krízy, počas ktorej sa rozšírili podvody, ktoré zhoršili finančné krízy a priviedli ekonomiky na pokraj kolapsu.

Za každých okolností sa snažím byť apolitický a hľadám skôr operatívny pohľad na vec. Ľudia ma občas obviňujú z toho, že z rôznych dôvodov obhajujem banky, keď sa väčšinou snažím vysvetľovať, ako vlastne banky pracujú. Ale musím sa priznať, rozpoznal som zdanlivý rozpor v tomto odvetví.  Honba za ziskom v niektorých firmách vytvára nestabilitu, ktorá je nevyhnutná pre zdravé fungovanie celej ekonomiky. Problém je, že banky nie sú ako ostatné firmy. Sú inštalatérmi v našom ekonomickom dome. Spoliehame sa na ne, že budú spoľahlivo fungovať za všetkých okolností.

Otázka teda znie, sú banky sektorom, kde konkurenčné kapitalistické trhy v skutočnosti vytvárajú krehkejšie hospodárstvo, než aké by malo byť? Nedokážem nájsť správnu odpoveď. Snáď ani neexistuje jednoduché riešenie,  veď moderného bankovníctvo je už natoľko zložité, že už je takmer nemožné prevádzkovať banku, ako družstevnú záložňu, alebo finančnú inštitúcie založenú na vkladoch. To je desivá vyhliadka, že naša ekonomika je už natoľko zložitá, že ju vlastne nedokážeme správne regulovať. Ale to je problém, ktorý nás nude pravdepodobne trápiť pokiaľ budeme na žive. 

Autorom je Cullen Roche.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy