S nasadením života: Koľko berú ruskí vojaci v Sýrii?

, gazeta.ru Foto: SITA/AP

Angažovanosť Rusov v Sýrii so sebou nesie od začiatku množstvo otázok. Najskôr do poslednej chvíle nebolo jasné, či a prečo sa Rusi dostali do stretu medzi sýrskou opozíciou a islamským štátom zapoja. Následne sa nevedelo, akú techniku a koľko mužov majú k dispozícii. Denník Gazeta.ru zisťoval, koľko berú ruskí vojaci nasadení v Sýrii. Celkový počet ruských vojenských pracovníkov je podľa odhadov médií okolo 4,5 tisíc.

Trikrát denne jedlo a päťdňový pracovný týždeň. Tak vyzerá podľa denníka život až 4500 členov ruskej armády, ktorí sú nasadení v bojovej misii v Sýrii. Patria sem ale aj ľudia, ktorí nie sú vojakmi, napríklad kuchári, čašníci, holiči, opravári a ďalší.

Podľa ruského denníka sa plat vojakov pohybuje v rozmedzí 200 – 300 tisíc rubľov mesačne (necelých 2900 – 4343 EUR). Dôstojníci dostávajú ďalších 62 dolárov denne, teda zhruba 56 eur. Veľkosť platov civilného personálu zatiaľ zostáva tajomstvom, ale dajú sa vygúgliť. Voľné civilné pozície sa propagujú napríklad na internete.

Holič s praxou od 3 do 6 rokov si zarobí 120 tisíc rubľov za mesiac (1730 eur), rovnako tak aj vodič alebo predavač. Je to plat, o ktorom môže bežný Slovák iba snívať. Samozrejme tak aj ruský pracovník v rovnakom odbore.

Denník ako príklad zverejnil znenie inzerátu, kde sa medzi požiadavkami objavujú aj pracovné skúsenosti. U predavačov sa požaduje nielen skúsenosť, ale aj schopnosť narábať s pokladňou. Ďalším príkladom je inzerát na vodiča. Ten by mal vedieť riadiť automobil kategórie B a C a výhodu majú bývalí vojaci.

Gazeta.ru uvádza, že pracovná cesta je navrhnutá ako jednorazová a všetci záujemcovia prechádzajú previerkou FSB. Náklady na cestu do Sýrie hradí zamestnávateľ a poskytuje zamestnancom plnú penziu. "Ponúkame tri pokrmy denne, päťdňový pracovný týždeň a dvojmesačnú cestu do Sýrskej arabskej republiky za účelom výkonu služieb pre Ministerstvo obrany Ruskej federácie," cituje denník jeden z inzerátov.

Dopisovateľ "gazety.ru" zavolal na telefónne číslo uvedené v inzeráte  aby sa zaujímal o miesto vodiča, ale ukázalo sa, že to nie je tak jednoduché. "Už máme plné stavy Sýrii, najímame ľudí do rezervy,“ vysvetlil zamestnanec . „Ale musíte byť rezidentom Chabarovska. Musíte si uvedomiť, že cesta do Sýrie je len na dva mesiace, a druhý krát sa tam už nedostanete. Zároveň však musíte byť vždy pripravený, môžeme vám kedykoľvek zavolať a vy musíte všetko nechať a ísť ".

O tom, či sa títo ľudia budú pohybovať iba po základni, alebo aj inde sa dopisovateľ nič nedozvedel. "Všetko bude rozhodnuté na mieste," znela odpoveď. 

Súvisiace články

Aktuálne správy