Nemecký ekonóm Sinn očakáva odchod Talianska z eurozóny

Situácia talianskej ekonomiky je taká zlá, že odchod krajiny z eurozóny je len otázkou času.

Takto sa pre pondelkové (17. 10.) vydanie nemeckého denníka Die Welt vyjadril popredný nemecký národohospodár a bývalý riaditeľ renomovaného mníchovského ekonomického ústavu ifo Hans-Werner Sinn.

Nie je prvým ekonómom, ktorý dospel k takému záveru. Pred ním hovoril o rovnakom vyústení súčasného hospodárskeho vývoja v Taliansku nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu, Američan Joseph Stiglitz. V jednom interview uviedol, že očakáva vylúčenie Talianska z eurozóny.

Podľa Sinna je hospodárstvo Talianska v dezolátnom stave. Dodal, že sa krajina s eurom nemôže dostať zo súčasnej situácie. Nie je konkurencieschopná a v uplynulých rokoch nevyvinula výraznejšie úsilie, aby sa ňou stala.

Ekonómovia tvrdia, že Taliansko bude novým Gréckom. Taliansky priemysel vyrába ešte stále o 22 % menej ako pred finančnou krízou. Miera nezamestnanosti mladých ľudí zostáva tesne pod 40 %. „Takú katastrofálnu situáciu nemôže krajina vydržať dlho“, povedal Sinn. Euro je okrem toho čoraz neobľúbenejšie. Polovica Talianov sa ho chce zbaviť. Miera odporu voči spoločnej mene je najvyššia spomedzi európskych krajín. Sinn neverí, že sa na situácii v krajine niečo zmení. Neverí, že sa uskutočnia tie naliehavé reformy, ktoré Taliansko potrebuje. „V Taliansku sa veľa hovorí, ale málo koná,“ konštatoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy