Investovanie na Wall Street: Pozrite sa, ako sa za pol storočia zmenilo srdce finančného sveta

, A Wealth of Common Sense Foto: YT/WealthTrack;SITA/AP

Charles Ellis patrí k najznámejším zástancom dlhodobého a pasívneho prístupu k investovaniu. Je to rešpektovaný autor niekoľkých bestsellerov o investovaní. Vo svojej novej knihe sa venuje aj zmenám, ktoré sa na trhoch udiali za posledných 50 rokov.

V knihe The Index Revolution: Why Investors Should Join It Now Ellis sa dočítate napríklad aj to, že aktívny prístup k investovaniu je už dnes prežitkom, ktorý vedie skôr k dlhodobým stratám. Pasívne indexové investovanie je pre individuálnych investorov z dlhodobého hľadiska výhodnejšie. Jednou z najzaujímavejších pasáží je tá, v ktorej Ellis popisuje zmeny, ktorými investovanie na burze prešlo za päť dekád jeho pôsobenia na trhoch.


 


– Objem obchodov realizovaných na burze v New Yorku za jeden deň vzrástol z troch miliónov na 5 miliárd dolárov.

– Hodnota derivátových obchodov v dolároch vzrástla z nuly do obrovských rozmerov.

– Mení sa aj správanie investorov a ich zloženie. Pred päťdesiatimi rokmi realizovali 90% všetkých obchodov na NYSE individuálni investori, ktorí síce mohli mať informácie z periodík, ako Forbes, Barrons alebo BusinessWeek, ale boli to amatéri. Nešlo o obchodníkov ako dnes, urobili jeden obchod za rok a väčšina z nich vlastnila akcie spoločností, ako je AT & T.

– Dnes realizujú drvivú väčšinu (až 98 %) obchodov na burze inštitucionálni investori a automatické systémy v rámci HFT. 50 najaktívnejších (teda bezohľadných) profesionálnych obchodníkov, z ktorých polovica sú hedžové fondy, realizuje polovicu všetkých obchodov na burze a aj ten najmenší z nich minie 100 miliónov dolárov za rok na poplatkoch, províziách a informačnom servise. Tieto inštitúcie majú informácie z prvej ruky a vedia, ako s nimi pracovať.

– Investičný výskum veľkých spoločností pôsobiacich na všetkých hlavných trhoch predstavuje enormné množstvo informácií od rôznych analytikov, ekonómov, politológov, demografov alebo geológov. Informácie sú prakticky okamžite distribuované prostredníctvom internetu do rúk tisícov analytikov a portfólio manažérov, ktorí na tieto informácie dokážu prakticky okamžite reagovať.

– Obchodníci po celom svete pôsobí v obrovských kanceláriách, ktorým dominuje množstvo obrazoviek zobrazujúcich dáta všetkého druhu.

– Bloomberg terminálov, o ktorých pred 50 rokmi nikto nepočul, je dnes asi 320 000 a chrlia nespracovateľné množstvo ekonomických dát prakticky 24 hodín denne.


 

– Pred 50 rokmi nepôsobili na trhoch žiadni obchodníci s titulom CFA, dnes ich je asi 135 000, pričom ďalších 200 000 čaká na skúšky, cez toto sito sa dostane menej ako 60 % uchádzačov.

– Algoritmické obchodovanie, počítačové modely alebo kvantitatívne analýzy pred 50 rokmi neexistovali. Dnes trhom vládnu.

– Internet, e-mail, ale aj fax spôsobili revolúciu v komunikácii. Dnes máme k dispozícii informácie prakticky okamžite a 24 hodín denne, sedem dní v týždni.

– Trhy s cennými papiermi, v minulosti prakticky izolované od zvyšku sveta, sú dnes stále viac integrované do jedného takmer jednoliateho globálneho trhu, ktorý je v prevádzke prakticky nepretržite. A do tohto trhu sa postupne integrujú tiež dlhopisové a menové trhy spoločne s komoditami a ďalšími aktívami.

– Regulácia zabezpečuje, aby boli podmienky a dôležité informácie dostupné a rovnaké pre všetkých. V minulosti viedla dostupnosť informácií k úspešnému aktívnemu investovaniu. Dnes regulácia funguje ako faktor, ktorý v tomto smere vyrovnal sily na trhu.

– Hedžové fondy, korporácie, investori aktivisti a private equity fondy dnes, aj keď každý s inou motiváciou, majú najväčší vplyv na tvorbu cien na akciových trhoch.


Podľa Ellisa všetko uvedené odvádza pozornosť investorov od dôležitých dlhodobých rozhodnutí, ktoré by mali byť v centre ich záujmu.

Je pravda, že vďaka pokroku v technológiách a výpočtovej technike majú súčasní investori oveľa viac možností pri študovaní histórie trhov, testovaní stratégií a skúšaní nových prístupov. Závisí sa však na tom, či je investor schopný tieto výhody využiť vo svoj prospech, alebo nie. Jedno je ale isté – investori by sa nemali zaujímať tak podrobne o to, čo bolo pred päťdesiatimi rokmi, skôr sa zamerať na to, ako sa budú ich investície vyvíjať za päťdesiat rokov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy