Nekalé bankové praktiky: Ako správne vnímať reklamu, aby ste jej rozumeli

, Finančná Hitparáda Foto: thinkstock

Reklama na úrok bez uvedenia podmienok, cena časti produktu bez vymenovania ostatných poplatkov, neurčitá výška úrokovej sadzby „od“ alebo vyzdvihovanie výhod a neuvedenie nástrah. Aj takto môžu vyzerať reklamy na finančné produkty, ktoré sa v zahraničí považujú za nekalé praktiky.

„Reklama neslúži iba na upútanie pozornosti, ale funguje ako podnet k navštíveniu predajného miesta. A keď už tam človek príde, prvoradou úlohou predajcu je nepustiť ho bez zakúpeného produktu,“ hovorí Pavel Škriniar z portálu FinančnáHitparáda.sk. „Reklamu treba čítať inak, akoby iným jazykom. A vždy treba mať na pamäti, že niečo ako „zadarmo“ neexistuje. Ak vám niekto dá iba tak 10 eur, tak to je len preto, že vy ste mu predtým dali 20 eur, pričom na dosiahnutie zisku by mu stačilo získať iba 10 eur. Navyše, na vyplatenie tých „zadarmo 10 eur“ treba neraz splniť ešte niekoľko podmienok.“

"Znížime vám úrok o 0,2 % oproti konkurencii."
Čo to znamená:  Poobzerajte sa po ostatných bankách, venujte tomu svoj voľný čas či dovolenku a my vám dáme ponuku na výhodnejšiu pôžičku. Pri pôžičke 2000 eur ušetríte za 5 rokov „závratných“ 10 eur.
Vysvetlenie: Čas sú peniaze. Silno pochybujeme, že sa niekomu oplatí venovať niekoľko hodín porovnávaniu úverov a zháňaním ponúk, aby ušetril za celú splatnosť úveru iba zopár eur.

"Vrátime vám X % z nákupu alebo Od nás máte odmenu za platenie kartou."
Čo to znamená: Zaplaťte nám vyšší úrok ako inde, resp. kúpte si od nás bežný účet za nadpriemernú cenu. Ako odmenu vám cenový rozdiel (alebo jeho časť) po splnení podmienok „veľkoryso“ vrátime. Alebo. to, čo dáme my vám, si najprv vezmeme od obchodníka. Ten však už predtým kvôli tomu zvýšil ceny, resp. poskytuje lacnejší servis. Takže v podstate dostanete vlastné peniaze.
Vysvetlenie: Niektoré akcie a podmienky sú na štýl „Podaruj mi 100 eur a ja ti za to ako poďakovanie nezištne dám 50 eur.“

"Od nás máte úver bez akýchkoľvek poplatkov."
Čo to znamená: Legislatíva nám znemožnila pýtať poplatok za vedenie úverového účtu i za mimoriadne splátky, tak to aspoň marketingovo využijeme. Aby sa to robilo ľahšie, tak poplatok za poskytnutie úveru tiež odpustíme, no na druhej strane dáme úrokovú sadzbu vyššiu než je priemer trhu.
Vysvetlenie: Chváliť sa dodržiavaním zákona je zneužívanie slabej finančnej gramotnosti obyvateľstva.

"Dve výhody sú viac ako jedna."
Čo to znamená: Zakúpte si u nás niekoľko produktov, pričom budú predražené. My vám po určitom čase, samozrejme, ak nám ostanete verní, vrátime časť peňazí späť.
Vysvetlenie: Spleť rôznych podmienok vytvára neprehľadnú schému a klientovi tak neraz veľmi ľahko ujde jedna z podmienok získania odmeny.

"U nás sú najvýhodnejšie úroky hypoték."
Čo to znamená: Chcete získať bezkonkurenčne najnižší úrok na hypotéke? Za niekoľkopercentné všimné vám ho radi dáme.
Vysvetlenie: O čo menej zaplatíte pri splácaní, o to viac zaplatíte za získanie nízkeho úroku.

"Pri hypotékach nemáme prekážky."
Čo to znamená: Chcete ušetriť poplatky za znalca a kataster a nechcete platiť za poskytnutie úveru? Dobre, úroková sadzba bude za to o čosi vyššia ako u konkurencie.
Vysvetlenie: Pri vyššej úrokovej sadzbe než má konkurencia nie je až také ťažké preplatiť administratívne poplatky.

Ako sa dokážem zorientovať v spleti reklám? „Je to pomerne jednoduché, stačí sa zamerať na celkovú zaplatenú sumu namiesto úrokovej sadzby. Teda spočítať všetky splátky, poplatky a iné výdavky spojené s úverom. Výhodnejší je ten úver, pri ktorom sú celkové výdavky nižšie,“ uzatvára Pavel Škriniar.

Súvisiace články

Aktuálne správy