Prečo Harry Potter suší svoje milióny v banke: 3 finančné ponaučenia od mladého čarodejníka

, Credit.com. Foto: SITA/AP

Daniel Radcliffe zarobil odhadom asi 74 miliónov libier od čias, kedy sa objavil v hlavnej úlohe trhákov série "Harry Potter". Asi to nebude žiadne prekvapenie, ak si vezmeme, že každý z ôsmich filmov zo série zarobil celosvetovo okolo 8 miliárd dolárov. O niečo prekvapivejšia je skutočnosť, že dnes 27-ročný britský herec svoje peniaze uložil do banky a naďalej sporí.

"Nechcem robiť nič s mojimi peniazmi," povedal Radcliffe pre Belfast Telegraph na konci septembra. A hneď aj ponúkol presvedčivý argument, prečo sa rozhodol sporiť. "Som veľmi vďačný za ne, pretože mať peniaze znamená, že sa nemusíte starať, ako k nim prísť, čo je veľmi krásna sloboda, ktorú vám dávajú," povedal Radcliffe. "Myslím, že mi dávajú obrovskú slobodu aj v rámci mojej kariéry. Chcem ponúknuť svojim fanúšikom niečo, o čo sa zaujímajú. Aby sa na mňa nemuseli pozerať, ako si po zvyšok môjho života zarábam veľa peňazí v hlúpych filmoch." Radcliffe možno naráža na konkrétne filmové projekty, avšak bez ohľadu na to, aká je vaša úloha v živote, je to fakt, že mať nejaké usporené peniaze vám dáva určitú mieru slobody a bezpečnosti.

Ľudia s peniazmi spia o niečo bezstarostnejšie s vedomím, že ak by nastala nečakaná finančná situácia, dokážu si s ňou poradiť. Ale aj napriek jasným výhodám, mnoho ľudí v dnes nedokáže ušetriť. Prieskumy ukazujú, že máme žalostne málo zdrojov, aby sme dokázali čeliť aj malej finančnej núdzi, a naopak, čoraz viac sa zadlžujeme, než je zdravé. Samozrejme, treba za tým vidieť mnoho sociálno- ekonomických dôvodov. Veľa ľudí sa stále nedokázalo zotaviť z finančnej krízy, rast miezd nesplnil očakávania, rôzne pôžičky takmer na čokoľvek nás presviedčajú, že žiť na dlh je v súčasnosti úplne normálne.

Ale aj ľudia, ktorí majú napätý domáci rozpočet, by možno dokázali ísť po stopách mladého Radcliffa. Stačí, ak na začietok skúsite tieto tri kroky. 

1. Automatizujte si úspory
Rozhodne by ste nemali míňať viac, než čo máte. Ak to nedokážete, pouvažujte o zriadení trvalého príkazu na sporiaci účet. Automaticky by sa tam presúvala mesačne aspoň časť finančných prostriedkov, po zaplatení všetkých účtov.

2. Finančný plán
Zdravé financie dajú trocha práce, ale nevyhnete sa tomu. V prvom rade si musíte zadefinovať dlhy, ktorých sa musíte zbaviť čo najskôr a tie, ktoré môžu počkať. Ale predovšetkým sa správať zodpovedne, nájsť tú oblasť, kde dokážete ušetriť. Pre motiváciu sú vhodné rôzne aplikácie, ktoré vám pomôžu sledovať váš pokrok, a pomôžu nájsť oblasti, kde by sa ešte stále dalo niečo ubrať. Míňate príliš veľa na kávu? Uvarte si ju doma. Potraviny vám nafukujú rozpočet? Preorientujte sa na neznačkové. Platíte príliš veľa poskytovateľom digitálneho obsahu? Opýtajte sa svojho poskytovateľa, ako vám dokáže oklieštiť ponuku, alebo znížiť rýchlosť. Nezabúdajte, aj v prípade, že ste už urobili nejaké škrty, stále existujú spôsoby, ako ešte viac znížiť svoje výdavky.

3. Hľadajte spôsob, ako si zvýšiť príjem
Zdieľaná ekonomika, pojem, ktorý ste už určite počuli, nech už v spojitosti so službou Uber, alebo ubytovaním Airbnb . Ak vy, alebo vaša rodina, nedokážete ušetriť kvôli nedostatku príjmu, zvážte takýto bočný príjem. Jednorazovo by ste možno situáciu riešili predajom nejakých osobných vecí cez inzertné portály, ale to nie je ono. Pravidelnejší príjem si dokážete zabezpečiť písaním článkov, venčením domácich miláčikov za peniaze, alebo zdieľaním vlastného dopravného prostriedku.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy