Flash crash na Wall Street: Za bilionový prepad mu hrozí až 380 rokov väzenia

, ČTK Foto: SITA/AP

Tridsaťsedemročný muž čelí v USA obvineniu z 22 trestných činov a hrozí mu až 380 rokov väzenia. Obchodník však vinu popiera a verejne iba oznámil, že v tom, čo robil, sa mu darilo dobre.

Britský obchodník s cennými papiermi Navinder Sarao, ktorý je obvinený z podielu na bleskovom prepade amerických akcií v roku 2010, neuspel s odvolaním proti svojmu vydaniu do Spojených štátov. Britský súd v piatok potvrdil marcové rozhodnutie súdu prvej inštancie, a Sarao tak bude v priebehu 28 dní vydaný do USA.

Sarao  bol vlani v apríli zatknutý britskou políciou po tom, čo ho americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo z podvodov a manipulácií, ktoré hrali úlohu v takzvanom "flash crash" na Wall Street z mája 2010. V auguste bol obchodník prepustený na kauciu.

Popredný index amerických akcií Dow Jones Industrial Average sa 6. mája 2010 počas necelej pol hodine prepadol o viac ako tisíc bodov a trhová hodnota akcií stratila takmer bilión dolárov. Niekoľko minút trh chaoticky kolísal v obrovských výkyvoch, než v ďalších zhruba 20 minútach takmer celú stratu zmazal.

Sarao podľa amerických vyšetrovateľov manipuloval s akciovým trhom pomocou upraveného počítačového programu, ktorým generoval rozsiahle predajné príkazy, ktoré prudko zrazili ceny. Tieto obchody potom zrušil a kúpil akciové kontrakty naspäť za nižšie ceny.

Pri bleskovom prepade akcií v máji 2010 tým podľa amerických úradov získal takmer 875 tisíc dolárov a celkovo si vraj počas piatich rokov nezákonne zarobil okolo 40 miliónov dolárov. Všetko riadil z domu svojich rodičov blízko londýnskeho letiska Heathrow.

Saraoovi právnici poukazujú na vyjadrenie expertov, podľa ktorých aktivita ich klienta nemohla byť príčinou bleskového prepadu. Britský sudca v marci tiež vyjadril pochybnosti ohľadom Saraovej úlohy v prepade amerických akcií.

V júli americký súd potrestal troma rokmi väzenia obchodníka Michaela Cosciu. Trest pre prvú osobu odsúdenú za takýto typ manipulácie trhu bol podstatne nižší, než sa čakalo. uviedla agentúra Reuters.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy