Zisk JPMorgan Chase v treťom kvartáli klesol o 8 %

Ziskom na akciu za tretí štvrťrok v sume 1,58 USD však najväčšia americká banka prekonala očakávania analytikov, ktorí predpovedali, že bude na úrovni 1,39 USD na akciu.

Banka JPMorgan Chase, ktorá je najväčším americkým peňažným ústavom, v treťom kvartáli evidovala pokles zisku o 8 percent. Banka totiž musela vytvoriť väčšie rezervy na zlé úvery. Výsledky banky za júl až september však aj tak prekonali očakávania trhu. JPMorgan Chase vykázala zisk 6,29 mld. USD, čiže 1,58 USD na akciu. Analytici oslovení v prieskume spoločnosti FactSet predpokladali, že zisk bude v sume 1,39 USD na akciu.

Príjmy banky za tretí kvartál stúpli na 24,67 mld. USD z úrovne 22,78 mld. USD v rovnakom období minulého roka. Rovnako ako počas uplynulých kvartálov banka naďalej bola pod tlakom toho, že americký Federálny rezervný systém (Fed) drží svoje úrokové sadzby v blízkosti rekordného minima. Divízia investičného bankovníctva JPMorgan však mala osobitne silný kvartál a jej zisk pred zdanením sa medziročne zdvojnásobil na 2,91 mld. USD.

Významným motorom rastu zisku divízie investičného bankovníctva bolo obchodovanie s dlhopismi, v rámci ktorého sa výnosy v porovnaní s tretím kvartálom vlaňajška zvýšili o 48 percent. Výnosy z obchodovania s akciami posilnili o 1 percento. Hodnota akcií banky JPMorgan Chase v piatok pred otvorením riadneho obchodovania na americkej burze stúpla o 1,4 percenta.

(1 EUR = 1,1038 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy