Atény sa chcú s veriteľmi dohodnúť ešte pred Vianocami

Grécko žiada od medzinárodných veriteľov predĺženie termínov splatnosti pôžičiek a zníženie ich úročenia, vystupňovanie úsporných opatrení bez predchádzajúcich úľav pri splácaní dlhu odmieta.

Grécko sa chce s medzinárodnými veriteľmi dohodnúť na zmiernení podmienok splácania dlhu ešte pred Vianocami. Na kongrese svojej ľavicovej strany Syriza to vyhlásil vo štvrtok grécky premiér Alexis Tsipras. Zástupcovia veriteľov tento mesiac zhodnotia pokrok Grécka pri zavádzaní reforiem. Na vládu v Aténach budú naliehať, aby obmedzila podporu pre hypotekárnych dlžníkov a ochranu zamestnancov stratových podnikov, čo majú byť kľúčové opatrenia pre oživenie gréckej ekonomiky po rokoch poklesu a stagnácie. Tsiprasov vládny kabinet však oponuje, že prehĺbenie úsporných opatrení bez úľav pri splácaní dlhu by ochromilo ekonomiku, uviedla agentúra AP.

Grécko je na medzinárodnej pomoci závislé od roku 2010, kedy sa vysoko zadlžená krajina ocitla na pokraji štátneho bankrotu a stratila prístup na finančné trhy. V dôsledku dlhotrvajúcej recesie sa grécka ekonomika v porovnaní so stavom pred nástupom globálnej finančnej krízy zmenšila zhruba o štvrtinu. Verejný dlh Grécka tento rok podľa odhadov dosiahne 315 mld. eur alebo 180 % hrubého domáceho produktu krajiny.

Za výrazné úľavy Aténam sa zasadzuje Medzinárodný menový fond, pričom argumentuje, že prognózy rastu gréckej ekonomiky sú príliš optimistické. Ministri financií členských štátov eurozóny priame odpisy dlhu Grécka odmietajú, pripúšťajú však, že Aténam predĺžia termíny splatnosti pôžičiek a znížia ich úročenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy