Septembrová inflácia v Číne prekonala očakávania

Medziročne sa spotrebiteľské ceny v krajine minulý mesiac zvýšili o 1,9 %, analytici predpokladali ich rast o 1,6 %.

Medziročná inflácia spotrebiteľských cien v Číne bola v septembri na úrovni 1,9 percenta. Rast celkovej cenovej hladiny tak prekonal očakávania analytikov oslovených v prieskume spoločnosti FactSet, ktorí predpokladali, že stúpne o 1,6 percenta. Vývoj inflácie v Číne, ktorej ekonomika dlhodobo spomaľuje, naznačuje, že dopyt zo strany spotrebiteľov začína rásť. Čínsky štatistický úrad zároveň v piatok informoval, že ceny výrobcov v krajine v septembri medziročne posilnili o 0,1 percenta. Ekonómovia očakávali, že sa o 0,3 percenta znížia.

„Vyššie ceny produktov ťažkého priemyslu poskytnú čínskym vysoko zadlženým korporáciám viac príjmov,“ povedal Bill Adams, PNC Financial Services Group. „Keďže nízke úrokové sadzby držia pod kontrolou náklady na obsluhu dlhu a výrobné ceny sa zvyšujú, výhľad ziskov čínskych priemyselných firiem sa zlepšuje,“ dodal.

Po správe o tom, že inflácia v Číne je vyššia, ako sa očakávalo, väčšina ázijských akciových trhov posilnila. Hlavný japonský index Nikkei 225 stúpol o 0,1 percenta, juhokórejský index Kospi si prilepšil o 0,5 percenta a hongkonský index Hang Seng posilnil o 0,6 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy